"עָלָ֤ה הַפֹּרֵץ֙ לִפְנֵיהֶ֔ם פָּֽרְצוּ֙ וַֽיַּעֲבֹ֔רוּ שַׁ֖עַר וַיֵּ֣צְאוּ ב֑וֹ"
(מיכה פרק ב' פס' יג')
אביב הגיע אלרגיה באה…
יש כאלו שסובלים כבר מט"ו בשבט מנזלת מימית בלתי פוסקת, עקצוצים בעיניים, גרד בעור, התעטשויות, אודם בעור, קוצר נשימה וכל מיני תופעות המכונות "אלרגיה" או "קדחת השחת"- ברפואה המערבית.
אלרגיה מוגדרת ברפואה המערבית כתגובה חיסונית לא צפויה של הגוף לחומרים שאינם מוגדרים כמעוררי מחלות. הסיבה לאלרגיות ברפואה מערבית מחולקת על פי רוב לשני היבטים אפשריים: סיבות תורשתיות וסביבתיות. כאשר סיבות סביבתיות יוגדרו כעונות מעבר, זיהום ויראלי, פריחת האביב, זיהום אויר, עישון, ועוד. הטיפול המערבי מתייחס בעיקר לסוגי האלרגנים ופחות מטפל בשורש הבעיה. הטיפול הוא לרוב, מתן אנטי היסטמין שתפקידו לייצר סוג של דיכוי למערכת החיסונית, הטיפול הזה יעיל כמובן לאותו הרגע. אולם בהסתכלות של הרפואה הטבעית: לאורך זמן הוא מכניס את הפתוגן פנימה ומייצר חולשה של מערכת החיסון, ובסופו של דבר מחמיר את התקפת האלרגיה הבאה.
תיאוריית ההיגיינה:
אחד מההסברים לריבוי האלרגיות בעולם המערבי מוכרת בספרות כ"תיאוריית ההיגיינה".
תיאוריית ההיגיינה גורסת שדווקא ההימנעות של ילדים מחשיפה לאוויר לעולם בחוץ, מייצרת מערכת חיסון לא בשלה. במילים אחרות: "לעטוף את הילד בצמר גפן", להגן עליו מהעולם, מהגשם, מהחול, מהלכלוך- במקום לשלח אותו יחף בשדות, מייצר מערכת חיסון רגישה ועלול לפתח מחלות שלא היו מוכרות בעבר. כמו אלרגיות, אסתמה, קדחת השחת-נזלת אלרגית, אטופיק דרמטיטיס ,אלרגיה לבוטנים, חלב, עוד ועוד ועוד..
עד לתקופה המתועשת, אנשים חיו עם חיידקים. עבדו אדמה, נחשפו לאוויר שמש גשם, לכלוך. תינוקות זחלו על ריצפה והכניסו כמעט באין מפריע "לכלוכים" לפיהם. ומכיוון שלא היו מקררים, מידי יום הוכן מזון טרי ונאכל לפני שהתקלקל. הלחם שלנו הותפח על ידי שמרי בר- מהאוויר, ולא באמצעות שמרים מתועשים. הבירה שלנו הוכנה גם היא על ידי שימוש בשמרי בר מותססים, היוגורט נוצר מחיידקים ,האוכל היה חי, תוסס ומייצר עבור הגוף שלנו חיידקים חיוניים.
הטענה של תיאוריית ההיגיינה, היא, שאנחנו כבר לא חושפים את הילדים שלנו לגורמים שחיסנו אותם באופן טבעי בעבר. אנחנו שותים מים נקיים, צורכים מזון ללא חיידקים וחלב שעבר פסטור. המזון המתועש היום (המזון של הסופרים), מעבר להיותו מכיל רעלנים, יש לו "חיי מדף ארוכים". חיי מדף ארוכים, פירושם: להכניס חומרים משמרים למזון שלנו. תפקידם הברור של חומרי תשמורת במזון הוא בעיקר להעלות רווחיות לחברות המזון . אבל מזון עם חיי מדף ארוכים, הוא מזון בהכרח מחסל חיידקים!
בשנים האחרונות, עם הצריכה של מזון מתועש, ישנה עלייה משמעותית במספר מקרי אלרגיה כמו אסתמה ונזלת אלרגית, כמו כן ישנה עליה חדה באלרגיה לסוגי מזון מסוימים: אלרגיה לבוטנים, חלב, שומשום ועוד…טיפולי הרפואה המערבית מנסים לייצר חשיפה לאותם חומרי מזון בעזרת תהליך "דסנסיטיזציה", (תהליך בו מנסים להוריד את רגישות היתר של המערכת החיסונית באמצעות חשיפה הדרגתית ומתונה לאלרגן)
הדבר המעניין הוא שהן ברפואה הסינית המביטה על הטחול כאיבר חשוב במערכת החיסון והן בשיטת הבריאות הטבעית המביטה על ההזנה ומערכת העיכול כמקור לדיסהרמוניה במערכת החיסון. נקודת מבט משותפת לעיכול וחיסון יכולה להתפרש כחשיבה על יצירת מגוון וריבוי של חיידקי מעיים. וכך באמצעות שגשוג חיידקים ממזון שיש לו יכולת להירקב ולתסוס (ולא מזון מתועש) לתת חיות לגוף ולאפשר למערכת החיסון להתחזק.
אמנם, יצירת חיידקי מעי טובים הם רק פן אחד לחיזוק מערכת חיסונית. אולם בשילוב תזונה נכונה הם מהווים נדבך חשוב בטיפול באלרגיה.
אבחנה קלינית:
בקליניקה המטופלים ש"חוטפים" התקף אלרגיה באביב, נחלקים לשניים: כאלו שהצליחו באמצעות טיפול ממושך להוריד תרופות (בטיפול אינטנסיבי, תזונתי, בשילוב דיקור והשגחת רופא) וכך מנעו מעצמם סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול ועוד. .והם נמצאים ב"ישורת אחרונה" על מנת לאזן את עצמם ומטופלים חדשים שלא משתמשים בתרופות דרך קבע והגיעו בגלל ההתקף.
בשני הסוגים- האבחנה המסורתית היא חולשה חיסונית.(ולא חלילה טעות של הגוף!) לעיתים בגלל עודף מחשבות, לחץ נפשי, מזון לא מתאים, תרופות ולעיתים בעקבות חסר בחומרי הזנה חיוניים.
תזונה ואלרגיה:
בזמן ההתקף ניתן להתאים תזונה. העיקרון המערבי הוא שהתזונה הזו חוסמת את שחרור ההיסטמין מתאי המסט (Mast cell ) ובכך מפחיתה תופעות אלרגיה. דוגמא לתזונה כזו יכולה להיות צמח ממשפחת הבצלים. בבצל ישנו פלבנואיד, חומר נוגד חמצון הנקרא קוורציטין. והוא יכול לייצור כיווץ ולעזור בהתקף אלרגי במקרים מסוימים. חומר נוסף למשל- הוא ברוקולי- (שהוא חוסם H2 שהוא רצפטור להיסטמין) ויכול אף הוא להתאים במקרים מסוימים.
הרפואות המסורתיות לא יתייחסו להיבט המערבי של שחרור ההיסטמין- אלא יטפלו באבחנה. בשורש. הן אינן יתייחסו לטריגר המביא את האלרגיה למשל: אבק, אבקנים, דשא- שהם אינם סיבות לתגובה האלרגית של הגוף (כמו נזלת ועקצוץ בעור). הם רק טריגרים להתפרצות האלרגיה.
הסיבה האמתית היא חולשה של מערכת החיסון.
הטיפול הוא תהליך שמצריך שינוי בהרגלים אף פותר את הבעיה מהשורש וגורם לתופעות האלרגיה בדרך כלל להעלם.
רפואה סינית ואלרגיות
ברפואה הסינית תפקידו של איבר ומרידיאן הכבד- הוא לאפשר תנועה קישור מחלות פנימיות יסוד העץ
לרוב, בעיות של אלרגיות יערבו את הכבד. ויתקשרו ללחץ נפשי. יסוד העץ (כבד- כיס מרה) הכיוון שלו הוא החוצה, לכן תופעות פנימיות יתבטאו ביציאה החוצה- בעור, נשימה עיניים אדומות ומגרדות ועוד..
גם הריאות יהיו מעורבות במידה וישנה אלרגיה בצורת נזלת, קוצר נשימה או פריחה עורית.
הריאות הן איבר חשוב לתפקוד מערכת החיסון. הכיוון שלהם הוא ההיפך מהכיוון של אלמנט העץ (הכבד- כיס המרה- המקושרים לאביב ולפריחה). הריאות משויכות לסתו והכיוון שלהן הוא פנימה- כיווץ. בדיוק כמו התנועה של היקום והאדם בסתו- התכנסות פנימה. ברפואה הסינית הן דוחסות את הצ'י לכיוון מטה, לכליות. הן שולטות על ה-WEI QI (הצ'י המגן) שזורם לנו בין העור לשרירים והוא זה שמגן על גופנו מפני קור, חיידקים, אלרגנים ועוד. כאשר הן חלשות, ה WEI QI (הצ'י הזורם בחיצון הגוף) נחלש וכך אין הגנה בשכבה החיצונית של העור. והגוף חשוף לפתוגנים חיצוניים.
הסיבות העיקריות להיחלשות הריאות הן: חשיפה ממושכת לקור – מגורים או עבודה בסביבה קרה/ מזגנים. עצב ממושך – אנשים אשר היו שרויים באבל/ יגון לזמן רב. (האיברים ברפואה הסינית שולטים על רגשות שונים, הרגש הנשלט על-ידי הריאות הוא העצב) יציבה לא נכונה – רכינה ממושכת מול מחשב/שולחן תנועה מכונסת המקשה על התרחבות הריאות ועל יצירת דחיסת האויר מטה. ומקשה פעולת נשימה. חשיפה ממושכת לאוויר מזוהם – אנשים שעובדים ללא מיגון במפעלים כמו נגריה, מסגריה, צבעים, אנשים שנחשפים להרבה אבק חומרי נקיון, סיגריות, ועוד.
בנוסף יתכנו עוד איברים שיהיו מעורבים. למשל דיסהרמוניה בין הקיבה לבין הטחול. הגורם העיקרי להיחלשות הקיבה והטחול הוא תזונה שמבוססת על מזון קשה לעיכול כגון מוצרי חלב, מזונות מתוקים תזונה שמנה, ועוד. וכן דאגות וטרדות מרובות יכולות להתיש את הטחול. גם הכליות (באנרגטיקה הסינית) עלולות להיות מעורבות. ואז זה בדרך כלל תהיה אלרגיה שהיא מוכרת למטופל והתקבעה בגופו זה שנים. בעונות המעבר או ברגעי לחץ. הסיבות העיקריות להיחלשות הכליות הן: עבודה מאומצת, ממושכת- ללא הפוגות מנוחות. חסר בשעות שינה, מחלות ממושכות, פחד קיצוני או טראומה, חשיפה לקור, לידות מרובות ללא מנוחה.
ההחלטה איזה מזון יתאים למטופל תלויה באבחון. למשל אם קיימת מעורבות של חולשת ריאות- יוכלו להתאים ירקות "סתווים"- מחזקי ריאות- חריפים לבנים- כמו בצל, קולורבי, לפת. בעוד שאם נבחין בחולשת טחול – נעדיף להכניס לתזונה מעט ירקות כתומים- מחזקי טחול.
הטיפול בצמחים:
צמחים עובדים על עקרונות תזונתיים.
לאחר שנעשה אבחון אילו איברים צריך לאזן, הצמחים יכוונו לאותו איבר/ מרידיאן ויאזנו את התנועה. כשם שמזון נותן כיוון כך גם הצמח יאפשר שינוי תנועה אנרגטי.
הטיפול בדיקור:
דיקור הוא כלי עזר חיוני באלרגיה. בזמן התקף אקוטי הדיקור מחזיר את התנועה למרידיאנים.
בזמן התקף אלרגי של קוצר נשימה, גרד עורי,
ככל שהאלרגיה נמצאת בגוף לזמן ממושך יותר, משך מפגשי הדיקור יהיה בדרך כלל ארוך יותר.
לכן כדאי וחשוב להגיע לדיקור מיד עם תחילת ההתקף.
והכי חשוב לזכור-
שהטיפול העיקרי אינו בזמן ההתקף האקוטי של המופע האלרגי. אלא לטפל בזמן שהגופנפש- חזקים. זהו טיפול שלרוב מצריך שינוי באורח חיים. אולם פותר את הבעיה מהשורש.
בקליניקה עם היד על הדופק נאבחן את מקור האלרגיה ונטפל בהתאם לאבחנה בתזונה מותאמת אישית, בדיקור ובצמחים סינים.
הטיפול הקליני יתחלק ל 2:
בזמן ההתקף נבקש לפזר עודפים, נתאים תזונה אישית למטופל- על מנת למתן התקפים.
פורמולות ודיקור יכולות ייצרו הפוגות בהתקף ויקלו על הסימפטומים.
אחרי ההתקף : או אם האלרגיה היא מוכרת והגעתם כדי למנוע את ההתקף הבא ) הטיפול יתמקד בחיזוק הגוף. ומניעת ההתקף בעונות הבאות.