"חַכְמוֹת נָשִׁים בָּנְתָה בֵיתָהּ"
(משלי יד א)
גיל המעבר בנשים מוגדר הגיל בו נפסק המחזור החודשי. מאגר הביציות בשחלה הולך ופוחת בהדרגה ובעקבות כך השחלה מייצרת פחות ופחות אסטרוגן שמשפיע על ההיפופיזה להפריש את הורמון ה LH וכך המחזור החודשי שהושפע מההיפופזה- שחלות נפסק .ההפסקה הזו היא ביטוי לשלב אחר בחיים. במערב, ההפסקה הזו נקראת "גיל המעבר", כביטוי למעבר בין גיל הפוריות לגיל הזהב. ובדרך כלל מלווים לגיל המעבר השפעות על הגוף נפש. תופעות מוכרות של גיל המעבר : גלי חום, עייפות, דיכאון, יובש וגינלי, יובש בעור, ירידה בחשק המיני, אינסומניה- נדודי שינה, הזעות, ירידה בצפיפות העצם הן תופעות של נשים בעידן המודרני.
אצל גברים גיל המעבר מתבטא גם הוא בשינויים הורמונליים הדרגתיים, בתקופה ארוכה שנמשכת בה הטסטוסטרון יורד. נשים, בעבר הלא-רחוק, לא היו "סובלות" מתופעות של גיל המעבר. ויש לזה סיבות גוף-נפש.
חברת השפע מזמנת לנו הקדמת גיל המעבר ואליו מתלוות תופעות לא נעימות של "גיל המעבר". הן במזון המזרז "תהליכי בלאי" בגוף והן בניתוחי קיצור קיבה וניתוחי אסטטיקה המזרזים הקדמת גיל המעבר. בעבר, ככל שאדם היה מבוגר יותר, היחס אליו היה מכבד יותר. היום, בעידן המודרני, התפיסה היא כי העולם שייך לצעירים" וכך קמטים וזקנה אינם נתפסים בעיני החברה כמקור לחכמה. ההשפעה היא גם על הגוף(חומר) וגם על הנפש (חשיבה ותפיסת עולם).
הרפואה המערבית מטפלת באמצעות מתן הורמונים סינטטיים ובכך מטפלת בסימפטומים.
ההבנה של הרפואות המסורתיות, הרפואה הסינית, הבריאות הטבעית, היהדות כי האדם הוא מיקרוקוסמוס של העולם, הטבע. כלומר כל התהליכים הקיימים בטבע, קיימים גם באדם. כך שהטבע מהדהד לאדם והאדם מהדהד לטבע. ההבנה הזו מייצרת תובנות אבחוניות וטיפוליות, באשר לאריכות חיים ולאיכות החיים. ההבנה הזו נוגדת חשיבה מערבית בה האדם נתפס כחלק נפרד ובלתי תלוי בטבע.
בגישת הבריאות הטבעית, החשיבה על הזקנה מביאה תובנה חשובה ומנוגדת לתפיסת העולם המערבי. הרעיון הבסיסי הוא כי אדם זקן איננו צריך להיות חולה. וכי תחלואה היא פרי של אורח חיים לא נכון. אדם מבוגר יכול להיות בעל תנועות איטיות יותר, אולם בזה נמדד כל ההבדל בין אדם צעיר למבוגר.
רפואה סינית, בניגוד לרפואה מערבית, היא רפואה מניעתית. על ידי אבחון של סימני גוף כמו דופק, לשון, פנים – ניתן לזהות מצב אנרגטי שעלול להתפתח לפתולוגיה לא רצויה. כאשר אישה נמצאת בגיל הפוריות והיא מאוזנת, היכולת שלה לצלוח בהנאה את גיל המעבר ואת הגילאים שאחריו בהצלחה ובבריאות, תלויה ביכולת שלה להזין, לשמר ולהניע במדוייק בכל רגע נתון את החומר (יין) ואת האנרגיה (יאנג) בגוף נפש שלה.
מה בין YIN והYANG בטבע ובאדם?
הYIN והYANG ברפואה הסינית הם מושגים יחסיים, המנוגדים אחד לשני, משלימים ונמשכים זה לזה. למשל אם השמש היא Yang אזי הירח הוא Yin, ניגודים נוספים: קור וחום, שמיים ואדמה,יום ולילה, גבר ואישה. העקרונות הללו הם עקרונות בסיסיים בטבע, ולכן הם תקפים גם ברפואה: אם אדם חלש, עייף, חסר חיות, אזי חסרה לו אנרגיית Yang ואילו אם לאדם יהיה יובש בגרון שמחמיר בשעות הערב, יובש בריריות בגוף תהיה חסרה לו אנרגיית Yin. היין הוא חומר לעומת היאנג שהוא "יותר אנרגיה" היאנג הוא "יותר אנרגיה" לעומת היין שהוא "יותר חומר" מקורו של היאנג בשמים, והוא שואף לאדמה. ואילו מקור היין באדמה, והוא שואף לשמים ילדים למשל, הם יותר יאנגים ממבוגרים. גבר נקבע כיאנג ואישה כיין.
במערב לעתים ההגדרה מבלבלת (ובעקבותיה נשים מבקשות "שיוויון"…) אולם המושג הזה מוטעה ביסודו. כולם רוצים להיות "יאנגים" מלאי אנרגייה שופעת, מאחר שהאנרגיה הייאנגית נתפסת בעידן שלנו כחיובית יותר מהאנרגייה היינית… הגבר לא נקבע כיאנג משום שהוא חם, גבוה, בולט, שמימי ואנרגטי והאישה היינית הפוכה לו ומאחר שהיא "קרה, נמוכה, אדמתית וחומרית….
הגבר נקבע כיאנג, מאחר והוא הולך ומאבד יאנג (חום ואנרגיה) עם השנים, ולכן בטיפול (דיקור תזונה פורמולת צמחים) נוסיף לו אלמנטים מחזקי יאנג . לגבר צעיר בדרך כלל חם יותר מאשר לאישה צעירה. והוא יעדיף מזגן. אולם עם הגיל, נעשה לגברים קר, ואז הם יתחממו במזגן ויתעטפו היטב בשמיכת צמר מחממת. האישה נקבעה כיין, מאחר שהיא מאבדת חומר. (כל חודש מאבדת דם בווסת או בעלת נטיה גדולה יותר לאבד סידן מהעצמות-אוסטיאופרוזיס). עם השנים בדרך כלל הגבר מאבד יאנג-חום ונעשה לו קר. והאישה מאבדת יין,(קור וחומר) ונעשה לה יותר חם. (למשל תופעה פתולוגית ולא מאוזנת זה ביטוי של גלי החום של גיל המעבר).
האבחנה לפי מושגי היין והיאנג מהווה בסיס לחשיבה ולרפואה הסינית. הטיפול לפי שתי ההתייחסויות הבסיסיות של היין והיאנג ברפואה הסינית- הוא להוסיף את האנרגייה החסרה למטופל. כי היין והיאנג בגוף- צריכים להיות מאוזנים. זוהי חשיבה פרקטית מאוד הבאה לידי ביטוי ברפואה הסינית באבחון ובטיפול.
גלי חום, אינסומניה- נדודי שינה, הזעות- הן תופעות בהן האנרגיה היאנגית עולה למעלה, בדרך כלל כיוון שאין מספיק חומר (יין-משקולת) שיעגן את האנרגיה הזו. והיא עולה במהירות לאזור הראש. בכך מייצרת קושי בשנת הלילה, תופעות של הזעה וחום באזור העליון של הגוף. גם יובש וגינלי, יובש בעור, ירידה בצפיפות העצם עייפות, ירידה בחשק המיני, דיכאון- הם ביטויים לאיבוד חומר (יין) ואבחנות נוספות.
בקליניקה, נבקש לבדוק את הסיבה לתופעות גיל המעבר. האבחנה היא חשובה. ובהתאם לכך הטיפול ישלב דיקור, צמחי מרפא עבודת גוף-נפש, ותזונה מותאמת אישית. כאשר התזונה לתופעות גיל המעבר היא תלויה בגישה הטיפולית. בגישת הבריאות הטבעית ישולב "מזון חי"- פירות וירקות חיים, עלים ירוקים, קטניות ואגוזים. הטיפול בתזונה סינית והמקרוביוטית, יבקש לבדוק את האנרגטיקה של המטופלת ובהתאם לזה לשלב תזונה.