"פַּ֭לֵּס מַעְגַּ֣ל רַגְלֶ֑ךָ וְֽכָל־דְּרָכֶ֥יךָ יִכֹּֽנוּ׃"
(משלי פרק ד' פס' כו)
בעיות נפוצות: מחזור מקדים, מחזור מאחר, מחזור לא סדיר, דימום וסתי כבד, דימום וסתי מועט, דימומים בין וסתות , א-מנוריאה אל-וסת.
המחזור החודשי של האישה מקביל – למחזור הירח.
הירח משתנה באופן תמידי כמו האישה החווה את מחזורה החודשי.
בתחילת החודש הירח חסר ונראה כחרמש קטן. הירח גדל בהדרגה ונעשה עגול ומלא באמצע החודש ואז מתחיל להחסיר- לאבד מגודלו.
תחילת המחזור החודשי הנשי הוא בשלב הוסת- הדימום. הדם נושר ומותיר רירית דקה, ממש כמו הירח בתחילת החודש. במהלך השבועיים עד לביוץ- משתחררים הורמונים (מההיפוזה לשחלה) ומייצרים גירוי שגורם להתפתחות הביצית ובד בבד מעבים ומייצרים שגשוג והתחדשות לרירית הרחם. כשביצית מבשילה באמצע החודש והרירית הרחם עגולה ומלאה הכל מוכן כמו בליל ירח מלא- לקליטת עובר. אם לא מתרחשת הפרייה בזמן הזה, הביצית מתחילה להתנוון והגוף מכין את עצמו ליציאת הדם והנשרת הרירית שתנשור שוב בתחילת המחזור הבא.
תהליך השינוי הזה מקביל לקיומינו האנושי, לכל אדם ישנם עליות ומורדות, צמיחה והתמעטות, האישה- מייצגת את השינוי הזה נאמנה. שינוי שהוא מחזורי.
המחזור מסמל את היכולת התמידית שלנו להשתנות בתוך מקצב חיים קבוע.
היכולת לייצר מקצב קבוע של תהליכים בגוף מעידה על בריאות: מחזור הדם, מחזור הנשימה, מחזור עיכול והפרשה.
היכולת לינוק מהימים הטובים, מהצמיחה אישית שלנו ולשאוב כוח לטובת ימים בהם אנו קצת חסרים ואין בנו הכוח האנרגיה הדרושים. (ליקוטי הלכות, תפילין ה: יט) ולזכור דווקא כשמגיעים "רגעים חסרים"- רגעים מאתגרים, רגעים בהם אנו מרגישים "דלים בחומר וברוח"- יש בנו תמיד היכולת להתחדש.
המחזור החודשי מנקודת המבט של הרפואה הסינית –מול התהליך הביולוגי:
התהליך הביולוגי של המחזור החודשי בגוף האישה- מוכר ומופלא וברפואה המערבית נוהגים לחלק אותו לשלושה שלבים. כאן אקביל אותו לנקודת המבט של הרפואה הסינית:
- שלב הזקיק (Follicular Pase ( נמשך מהיום הראשון לדימום ועד רגע לפני העלייה המשמעותית בהורמון הLH אשר גורם לביצית להשתחרר (ביוץ)
נשירת רירית הרחם (אנדומטריום) תושפע מרמות נמוכות של אסטרוגן ופרוגסטרון שיגרמו לה להתנוון ולנשור. (הדימום הוסתי) ואז מתחילים להתפתח זקיקים בשחלות, על ידי גירוי שניתן מההיפופזה שמפרישה הורמון שנקרא FSH הורמון מגרה זקיק.
הFSH יכול לגרות צמיחת 2-30 זקיקים. כל זקיק יכיל ביצית משלו. בתהליך צמיחת הזקיקים, רק זקיק אחד יוביל בדרך כלל והיתר יתנוונו.
שני ההורמונים הפעילים בשלב הזקיק הם אסטרדיול (נגזרת של אסטרוגן) וFSH
בשלב הזקיק רמת האסטרוגן המופרש עולה בהדרגה ומגיעה לשיא 24 שעות לפני עליית הLH- , יום 13 במחזור של 28 יום (שזה בערך 48 שעות לפני ביוץ) האסטרוגן עובד גם כמשוב שלילי על המוח להפסיק להפריש FSH שסיים את תפקידו החודש והזקיקים נתמכים על ידי האסטרוגן.
רמת הLH עולה לעומת זאת עד לשיא ביום ה14. (במחזור של 28 יום) במקביל הפרשת אסטרדיול מהשחלות מגרה את רירית הרחם שמתחילה להתעבות לקראת הביוץ.
מנקודת המבט של הרפואה הסינית:
שלב הדם (ימים 1-7 למחזור): הרחם המלאה בדם מתחילה להתרוקן מהיום ה1 לדימום. תנועת היאנג צ'י של הREN עוזרת לתנועה מטה.
תהליך יציאת הדם החוצה תלוי באיכות הדם ואיכות הצ'י. אם יש תקיעות בתנועה או חסרים בחומרים או דם לא נקי עלולות להיות פתולוגיות בשלב זה
שלב היין (ימים 7-14 למחזור): הגוף איבד דם בשלב הדם, ולכן הוא נדרש לחדש מאגרים של חומר וזו בעצם שלב התחלת התפתחות זקיקים- בו התנועה היאנגית נפסקת והופכת לפנימית- יינית. מתחילה תנועת נוזלים בצוואר הרחם בשלב הזה אם אין מספיק משאבים לחדש חומר בגוף עלולות להיות פתולוגיות של יובש וחום שיפריעו לתנועה.
- שלב הביוץ (Ovulatory Phase )
באמצע החודש, סביב יום 13 הLH עולה ל36 שעות ובכך מתרחש ביוץ. במקביל תתחיל ירידה של FSH , הזקיק המוביל יתחיל לבלוט מהשחלה עד שנקרע והביצית משתחררת מתוכו, הביצית תשתחרר מהזקיק 16 עד 32 שעות מרגע עליית הLH. האסטרדיול מגיע לשיאו והפרוגסטרון מתחיל לעלות. טמפרטורת הגוף עולה ביום הביוץ או יום למחרת בעקבות עליית הפרוגסטרון.
מנקודת המבט של הרפואה הסינית:
שלב היאנג (ימים 14-21 למחזור): בתוך הימים הללו יש את יום הביוץ(18-24 שעות)
הביוץ, הוא השלב הכי תנועתי –יאנגי בתוך מחזור האישה תהליך פקיעת הביצית מהזקיק דורש תנועה פנימית חזקה.הביוץ הוא גם שלב השיא של הבשלת הביצית, לכן נדרש אליו גם חומר (יין) מיד אחרי הביוץ צוואר הרחם נסגר וההפרשות בו הולכות והופכות צמיגיות עד שנעלמות.
כאב בביוץ:
בזמן הביוץ, בזמן פקיעת הביצית מהזקיק או מעט אחריו יהיו נשים שיחוו כאב בצד של השחלה המשחררת ביצית. בכאב עלול להמשך בין כמה דקות ל24 שעות ועלול להיות חד או עמום. הוא לא כאב המופיע בכל מחזורי הוסת. הוא מושפע מאנרגיה עצבית נמוכה וניתן לטיפול.
- השלב הלוטאלי (Luteal Phase ) השלב שלאחר הביוץ. משכו כ14 יום בדרך כלל (אלא אם יש הריון או פתולוגיה כלשהי) ומסתיים לפני הדימום.
בשלב הזה הזקיק ממנו בקעה הביצית, מפריש גופיף צהוב (( Corpus Luteum שתפקידו להפריש כמויות גדולות של פרוגסטרון וכמויות מעטות של אסטרוגן להכין את הגוף לקליטת הריון. כמו כן מפריש רלקסין- הורמון שתפקידו למנוע כיווץ הרחם. ואינהיבין- הורמון שתפקידו להפסיק הפרשת LH וFSH
כמויות הפרוגסטרון שמופרשות בשלב הלוטאלי גורמות לעליית חום הגוף שנשאר כך עד לשלב הדימום. הפרוגסטרון משמש משוב שלילי להורדת הLH והFSH רמת הפרוגסטרון גבוהה מרמת האסטרוגן בשלב זה, לקראת סוף השלב, הFSH מתחיל לעלות והLH ממשיך לרדת, כאשר האסטרוגן והפרוגסטרון יורדים מתחילים בחזרה לעלות ה LH והFSH
הגופיף הצהוב מתנוון כעבור 14 יום ואינו מפריש עוד פרוגסטרון, ריכוז האסטרדיול יורד ואז מתחיל מחזור וסת חדש
שלב הצ'י ( ימים 21-28 למחזור): התקופה שלפני הוסת זו תקופה שבה יש רמות גבוהות של דם וצ'י ברחם. הרירית ממשיכה להתעבות ויש תנועה (זרימת צ'י) בתוך הרירית על מנת ליצור השתרשות קלה לעובר. עם ירידת רמות הפרוגסטרון ואסטרוגן מוצרים כלי הדם ברירית הרחם וכך יורדות רמות החמצן שמזין את הרירית. וכשהרירית מתנוונת ונושרת מגיע שלב הדם.
פתולוגיות של המחזור החודשי
הפרעות בזמן הוסת כוללות דימום בין הווסתות, דימומים לא סדירים, הופעת וסת בתדירות גבוהה או נמוכה. דימומים לא סדירים מופיעים בפרקי זמן לא קבועים ומתאפיינים בשינוי בכמות ומשך הדימום.
מערבית, דימום בשבוע שלפני מחזור- בדרך כלל יגרם כתוצאה מנפילה מוקדמת של רמות פרוגסטרון. דימום בזמן ביוץ נגרם לרוב כתוצאה מירידה מוקדמת ברמת האסטרוגן. דימום בשלבים השונים של החודש עשוי להיגרם בשל: פוליפים, גידולים ברירית/ צוואר הרחם או טיפול באסטרוגן.
גילוי דימום בימים בהם אין צפי לדימום יעיד בהכרח על חסר איזון– לכן, בדיקה פנימית של נשים המקפידות על טהרה יכולות למנוע התדרדרות של היווצרות פתולוגיה. אמנם, בהרבה מקרים ישנן הקלות הלכתיות לנשים שמגלות דם בימים נקיים. אולם חשוב לזכור שכאשר ההלכה מתירה קיום יחסים אין פירושו שהגוף מאוזן.
חשוב להבין שכאב בכל שלב בחודש- מעיד על פתולוגיה. היכולת של הגוף להמשיך את התנועה ההרמונית מעידה על איזון ובריאות. כאשר ישנו כאב לפני הווסת או חולשה גדולה לאחריה- זה מצב המעיד על תקיעות בתנועת המרידיאנים האחראים על אותו השלב.
בקליניקה עם היד על הדופק, הטיפול יתמקד בהבנת הסיבה לפתולוגיה. האבחון הנדרש כאן הוא מדויק, ישנם מחקרים רבים על נפלאות הדיקור והחלמה מהפרעות בתנועת הדם בווסת.
האבחון הקליני מבקש למצוא את הסיבה הפיזית והאנרגטית לחוסר האיזון.
מה גורם לדיסהרמוניה בתנועה המרידיאנית
ומה הסיבה הפיזית להיווצרות חסר האיזון, הפתולוגיה.
רק אחרי הסרת הסיבה ניתן להגיע לריפוי.
בעבודה הקלינית נשלב עם הדיקור עבודה על הגוף-נפש, ותזונה מותאמת אישית למצב האנרגטי של האישה.
כמו כן נשתמש בהתאם לאבחנה בצמחים סינים שמגיעים לאיברי הגניטליה הנשיים.כמו :
אנג'ליקה סינית Angellca sinensis שמחזקת ומניעה דם במחמם התחתון.
צמח מיטיב עם האם- Leonuri Heterophilli שמניע דם עדין ברחם ועל ידי כך מסלק רעילות
שיח אברהם מצוי Vitex agnus catus שמשפיע על האיזון הורמונלי דרך ההיפופיזה –הכליות..
YUE JING XIAN QI | early period
וסת המופיעה בתדירות גבוהה (פחות מ25 יום) לפחות 3 פעמים רצוף.
נקודת מבט של הרפואה המערבית:
מתייחסת להקדמת הוסת בהיבט של שינוי הורמונלי. ויכול להיגרם כתוצאה ממתח או שינוי כלשהו באורח החיים. כאשר התופעה חוזרת ונשנית היא תטופל בהורמונים.
מנקודת המבט של הרפואה הסינית:
הקדמת וסת באופן קבוע מייצרת מצב בו הגוף מאבד דם לפני שהצליח להתחזק דיו לקראת הוסת הבאה. מצב כזה מזמן לאישה חסר דם שעלול לייצר לאורך זמן חולשה פתולוגית.
הרחם היא שריר בגוף, כאשר ישנה חולשה כללית, או חולשה במחמם התחתון (חסר צ'י / יאנג כליות /טחול) השרירים לא חזקים דיים והרחם לא מצליחה להחזיק את הרירית והיא נושרת במצב כזה של חולשה נראה דימום חיוור ולעיתים הכתמות שמתלוות למשך המחזור. אולם לעיתים צניחה של דם לפני מועד הוסת היא דווקא פתולוגיה של עודף חום או תקיעות במצב כזה צבע הדם יהיה כהה הוסת תתחיל בדימום חזק ועלולות להיות הפסקות בדימום .
השימוש בדיקור בתזונה ממוקדת ובצמחים לטיפול בבעיית העודף שונה מטיפול בבעיית החולשה והחסר.
נקודת המבט הקלינית ברוב המקרים תבקש למצוא את הסיבה להקדמת הוסת. כאשר אם ישנם עודפים נטפל קודם בהם ורק אחרי סילוק העודף- או במהלך הטיפול בו ניתן יהיה להתחיל ולחזק. כאשר מחזקים צ'י או דם ויש בתעלה עצמה- תקיעות, בעצם מגבירים את התקיעות. שימוש בדיקור מניע ובצמחים מניעים יכולים לאפשר את התנועה האנרגטית הנדרשת.
מנומטרורגיה (menometrorrhagia):
YUE JING XIAN HOU WU DING QI (JING LUAN) | irriegular period
דימום המתרחש באינטרוולים לא סדירים. מחזוריות שהיא לעיתים מקדימה לעיתים מאחרת. הכמות ומשך הדימום משתנים בין וסת לוסת.
מאפיין את תקופת הוסת הראשונה ואת תקופת טרום הפסקת הוסת.
מבחינה מערבית, הסיבות לכך יכולות להיות גידולים ממאירים או סיבוכי הריון.
ברפואה הסינית– יצירת המחזור ברמה האנרגטית היא תוצאה של מעורבות של הכליות הטחול והכבד באופן ישיר. כמו כן, יתכן ותהיה מעורבות הלב, והריאות.
במקרה הזה- נוכל לראות גם חסר חמור של חומרים- כמו יין וג'ינג אך גם חולשה ותקיעות.
כאשר האבחנה היא חום (שיכול להתלוות לגלי חום, הזעות לילה) נוכל להשתמש בצמחים ותזונה מקררת על מנת לאזן.
כשהאבחנה היא תקיעות צ'י כבד- תהיה אי נוחות, כאבים, מועקה, עצבנות- נייצר הנעה באמצעות דיקור. פעילות אירובית מבוקרת יכולה לעזור. במקביל- צריך לבדוק מדוע הצ'י לא נע כמו שצריך.
במצבי חולשה למיניהם נוכל להיתקל בתופעות כמו עייפות חסר תיאבון יציאות רכות שיאפיינו יותר חולשה של הטחול, בעוד שמצבי חולשת יאנג כליות יתלוו לזה גם תחושות קור כאב גב תחתון לעיתים כאבי ברכיים.
מנוררגיה
YUE JING XIAN HOU WU DING QI (JING LUAN) | irriegular period
מנוררגיה היא דימום וסתי מוגבר שנמשך לתקופה ממושכת.
כל דימום שאינו במינון ובזמן הנכון- עלול להצביע על בעיה.
בנטייה לדימום מוגבר ומאסיבי- חשוב לייצר איזון בכדי למנוע אנמיה שעלולה לייצר מגוון תופעות לא נעימות (כאבי ראש סחרחורות, חולשה )
מנקודת המבט של הרפואה המערבית:
יתכן שיבוש בוויסות ההורמונלי או בעיה בקרישיות דם או הפרעות ברירית הרחם. חלק מהמקרים יאובחנו כ"מחזורים לא מבייצים" (anovulation) כלומר יש הפרשת אסטרוגן הגורם לרירית הרחם להתעבות, אולם לא נוצר זקיק דומיננטי אשר ממנו פורצת הביצית אל החצוצרה. במקרה של מחזור לא מבייץ הדימום יהיה כבד, אך משכו יהיה ברוב המקרים קצר.
מנקודת מבטה של הרפואה הסינית:
בקליניקה נראה פעמים רבות את הפתולוגיה הזו בהקשר של נטילת תרופות.
הדימום יכול להיות כתוצאה מחום פנימי אנרגטי בכליות (חום ריק) או בכבד, המאפיין את תקופת המנופאז. ויכול להיות כתוצאה מתקיעות. במיעוט מהמקרים- הדימום יכול להיות כתוצאה מחולשת צ'י ודם ואז הדימום יראה שונה. המטופלת תחוש במקום בסימפטומים סוערים של חום ויובש (שיתבטאו בהרבה מערכות בגוף) , בעייפות, בתחושת משיכה בבטן התחתונה. האבחנה כאן חשובה. אם נייצר חיזוק צ'י ודם במצב של חום או סטגנציה- הדימום עלול להתגבר, וההיפך- אם נייצר פיזור והנעה במצב חולשה- נחמיר את האנמיה ונחליש עוד יותר את הגוף. על מנת לדייק, יש להגיע לסיבה לדימום הכבד.
Scanty menstrual Bleeding | YUE JING LIANG SHAO
מערבית יקושר להיפו-מנוריאה (hypomenorrhea).
דם הווסת יראה כמו כתמי דם, ללא דימום. לעתים הסיבה יכולה להיות חסימה חלקית הנוצרת על ידי קרום הבתולין, תסמונת אשרמן (asherman's syndrome) המאופיינת בהידבקויות של חלל הרחם, ונטילת גלולות. קישור למאמר על נטילת גלולות
בהיבט הרפואה הסינית:
האבחון בקליניקה חשוב על מנת לאבחן בין עודף לחסר. במידה ויש חסר, הוא בדרך כלל חסר דם שנובע מחסר יאנג בכליות לזמן ממושך, או חסר כלשהו בתזונה, או חסר כללי שנובע מקונסטיטוציה. אבל בחלק מהמקרים אפשר בהחלט לזהות עודף ותקיעות של קור ואף לחות. ההבדלים בין סוגי הפתולוגיות הם שונים במהותם. לטיפול בעודף לחות וקור יש לסלק עודף בעוד שאם הפתולוגיה תתבסס על חסר דם ו/או יאנג- נייצר חיזוק דם ואם צריך נחמם. לכל הפתולוגיות נשלב דיקור ותזונה בהתאם.
מטרורגיה Metrorrhgia
דימום המתרחש בין מחזורים.
הדימום יכול להתבטא בהכתמות באחד או יותר מהשלבים השונים במחזור (הפוליקולרי או הלוטאלי) או רק בביוץ.
התופעה הזו שכיחה אך פתולוגית.
מבחינת הרפואה המערבית:
הסיבות יכולות לנבוע מנטילת אסטרוגן מפוליפים או גידולים בצוואר הרחם. כלומר הדימום לא בהכרח מהרחם עצמה, אלא מהצוואר. דימום יכול להיות תופעת לוואי של שימוש בגלולות קישור למאמר על השימוש בגלולות וכתופעת לוואי לשימוש בתרופות קישור למאמר על השימוש בתרופותאו כתוצאה מאנדומטריוזיס או מיחסי מין.
הדבר התמוה ביותר שבחלק מהמקרים כשלא נמצאת סיבה, הטענה של הרפואה המערבית היא שהתופעה אינה פתולוגית.
בהיבט של הרפואה הסינית והבריאות הטבעית:
הדימום יכול להיות מאובחן כליחה תקועה ואז יהיו יותר הפרשות צהבהבות ובעלות ריח.
או דימום כתוצאה מסטגנציית צ'י ודם ואז נראה בזמן הדימום כאב בטני מצבי רוח וקרישי דם. או שהדימום יהיה כתוצאה מחולשת טחול-כליות ואז נראה סימני עייפות חולשה ואולי אף קור.
מציאת הסיבה לדימום והאבחנה כאן מאוד משמעותיים לטיפול.
בהיבט ההלכתי:
עבור נשים הטובלות במקווה הדבר מהווה בעיה. למרות שההלכה היהודית גמישה מאוד.
כיוון שרוח ההלכה להתיר כשאפשר, היא מייצרת מרחב לאישה שהטבילה חשובה לה (כמו שימוש בתחתון צבעוני, הקלה במספר הבדיקות הדרושות בשבעת ימים נקיים, הקלות בדיני מראות ללא הרגשות, שימוש במגן תחתון שהוא כלי שלא מקבל טומאה וכו'…) יחד עם ההקלות שיכולות לאפשר רוגע נפשי וגם אם ההלכה מתירה. במידה ויש הכתמות- כדאי וחשוב לבדוק את הסיבה להם.
בהיבט הקליני:
יש חוקיות ברורה בטבע. ויש חוקיות ברורה לדימום תקין, להפרשות טרום ביוציות תקינות, להפרשות טרום וסת- תקינות.
הגוף מתנהל לפי מחזוריות ברורה ומסונכרנת.
אין סיבה לדימום בין וסתות. גם לא בזמן ביוץ.
לכן כל דימום בין וסתות הוא פתולוגי.
בקליניקה נבקש למצוא את המקור של הדימום והסיבה לדימום.
בין אם האישה מעוניינת להיכנס להריון ובין אם היא רוצה לדאוג לבריאותה.
א-מנוריאה אל-וסת | amenorrhea
אמנוראה ראשונית– מצב בו לאישה מעולם לא היה מחזור עד גיל 18.
בהיבט סיני: מצב שיהיה קשור לקונסטיטוציה חסר Jing דם וצ'י הכליות.
אמנוריאה משנית: אי הופעת וסת מעל 6 חודשים.
בתקופות בחייה של אישה יש א-מנוראה: בגיל הילדות, או בתקופת היריון או או תקופת הנקה או בגיל המעבר. או בעקבות ניתוח לכריתת רחם.
במצב בו האישה פורייה ונפסקת לה הוסת- יש לבדוק את הסיבה.
קלינית, נראה גם נערות צעירות עם א-מנוראה אשר בהרבה מהמקרים מערבות הפרעות אכילה ו/ או סטרס נפשי. לעיתים על רקע תקיעות צ'י כבד, לעיתים על רקע חולשת כליות.
הטיפול ברפואה מערבית:
טיפול הורמונלי על מנת להביא וסת. ובנוסף, אם צריך תרופות לדיכאון- חרדה קישור למאמר על דיכאון חרדה או תרופה לאיזון בלוטת התריס קישור היפותירואיד הטיפול התרופתי עלול לייצר חסר איזון בהמשך קישור מאמר על תרופות
ברפואה הסינית ישנם צמחים שיכולים להניע את איזור הרחם, אך כאן יש לנקוט בזהירות רבה. שכן הנעת הרחם לשם יצירת דימום, עלול להחריף את החולשה.
האתיולוגיות לאמנוראה הן:
- איבוד דם שיגרום לחסר דם אוYIN בערוץ העיבור. יתכן ותהיה עצירות. בחסר דם נראה יותר תופעות של סחרחורות, ציפורניים שבירות, נקודות שחורות בשדה הראייה ובחסר יין נראה יותר יובש בעיקר למעלה, בפה, גרון עיניים ואף גלי חום.
- חולשת כליות– פעילות מינית מופרזת והחלפת בני זוג בתדירות גבוהה- יפגעו בעיקר בכליות שהם המקור לתמציות ולצ'י המקור. כאשר הכליות יחלשו נראה בעיקר כאבים בגב התחתון, ברכיים,רגישות לקור.
- חולשת טחול -תזונה חסרה קרה או מלאת לחות תחליש את הטחול – כאשר הטחול נוכל לראות את הביטוי בעיכול, נפיחות בטנית, גזים, יציאות רכות.
- חולשת דם הלב-חולשת אנרגטית בלב יכולה לתקוע את הזרימה במרידיאנים וזה עלול יכול להתבטא במגוון רגשות שלילים: חרדות כעסים פחדים.
- תקיעות צ'י ודם– יתקעו את הגעת הדם יתכן כאבים נודדים או חדים בכל מיני מקומות, כאבי ראש, בטן. במקרים הללו כדאי וחשוב לשלב עם הטיפול פעילות גופנית מתאימה למחמם התחתון.
- תקיעות לחות במחמם התחתון- יתכנו הפרשות וגינליות מרובות, עצירות או שלשול גם כאן כדאי לשלב עם הטיפול פעילות גופנית מתאימה למחמם התחתון.
ניתן לומר באופן כללי כי ככל שהדם מתאחר להגיע- משך הטיפול ארוך יותר.
בקליניקה נחפש את הסיבה שבגללה אין וסת. ברוב הטיפולים ישנה אחריות רבה של המטופלת לייצר שינוי באורח החיים . אולם במקרה הזה- על מנת להביא את הווסת המאחרת לבוא- השינוי צריך להיות מאוד מוקפד ויצריך התמדה עד להגעת הווסת המיוחלת.