1

הטיפול ברזרבה שחלתית POF

וַיִּפֹּ֧ל אַבְרָהָ֛ם עַל־פָּנָ֖יו וַיִּצְחָ֑ק וַיֹּ֣אמֶר בְּלִבּ֗וֹ הַלְּבֶ֤ן מֵאָֽה־שָׁנָה֙ יִוָּלֵ֔ד וְאִ֨ם־שָׂרָ֔ה הֲבַת־תִּשְׁעִ֥ים שָׁנָ֖ה תֵּלֵֽד׃ (בראשית יז' פס' יז')


     מהי רזרבה שחלתית?

מאגר הביציות בשחלות. לכל אישה יש מכסה מסוימת של ביציות. מידי חודש מתפתחות כמות מסוימת של ביציות, בדרך כלל אחת מהן יוצאת לביוץ, והיתר מתנוונות. כך מידי חודש, כך בשנות הפוריות, עד לסיום ה"רזרבה השחלתית.

כשל שחלתי מוקדם (Premature ovarian failure – POF)

עם הגיל, מאגר הביציות הולך ומצטמצם עד למצב של אל-וסת(גילאי 55 -60 והיום בגילאים מוקדמים יותר) . כאשר הרזרבה השחלתית מתחילה להצטמצם בגילאים צעירים יותר, והאישה מעוניינת בהריון (גילאי 30-40) הרפואה המערבית תגדיר זאת כ"כשל שחלתי מוקדם"

 


רזרבה שחלתית-מנקודת מבטה של הרפואה המערבית:

מדדים שיכולים להצביע על רזרבה שחלתית נמוכה:

    1. בדיקת אולטרסאונד ((AFC – antral follicle count  ביום ה1 למחזור עם תוצאה של 4 זקיקים אנטרלים (Graafian follicles) ומטה 
    2. בבדיקת פרופיל הורמונלי ביום 3 לוסת תוצאה של FSH שערכה גבוה מ – 10.  fsh הורמון מגרה זקיק המיוצר בהיפופיזה ותפקידו לעודד הבשלת זקיקים בשחלות.
    3. AMH נמוך מ1 הורמון אנטי-מולריאני Anti Mullerian Hormone המופרש על ידי הזקיקים הפרה אנטרלים (אותן ביציות בגודל 2 מ"מ ומטה שלא ניתן לזהות באולטרסאונד כיון שטרם הגיעו לשלב הבשלה אנטרלי /השפעה על המאזן ההורמונלי) הבדיקה היום היא פרטית ואינה בסל התרופות.
    4. מידת תגובה של השחלות עשויה להעיד על רמת הרזרבה השחלתית. גיוס מועט של זקיקים (3-5) במהלך טיפולי IVF ביום מתן האוביטרל
    5. גיוס מועט של ביציות (3-5) בשאיבת ביציות. וזקיקים ריקים 
    6. כישלונות השרשה חוזרים בהפרייה חוץ גופית RIF – Repeated implantation failur
    7. סימנים קליניים לרזרבה נמוכה במחזור טבעי: ביוץ מוקדם (שלב פוליקולרי קצר 9-10 ימים, מחזורים קצרים 21-22 ימים, נטייה להכתמות לפני וסת.

 

 


הסיבות לרזרבה שחלתית נמוכה – מנקודת המבט של הרפואה המערבית:

גיל (בדרך כלל מדובר על גילאי 40 ומעלה).

גנטיקה- תסמונת ה- X השביר (הורשה רציסיבית על כרומוזום X- לכן רק בבנות ).

היסטוריה משפחתית של מנופאוזה מוקדמת

אי סדירות בבלוטת האדרנל.

מחלות המוגדרות אוטואימוניות

ניתוחים בגיניטליה (רחם,שחלות), שחלות פוליציסטיות, אנדומטריוזיס.

השמנה

חשיפה לרעלנים- הקרנות כימותרפיה זיהומים סביבתיים

הטיפול המערבי לרזרבה שחלתית נמוכה יכול לכלול:

מתן אסטרוגן לפני פרוטוקול- על מנת להוריד FSH

מתן גלולות לפני פרוטוקול

מתן סטרואידים –לגיוס הזקיקים ופעילות שחלתית בשלב הפוליקולרי.

מתן DHEA 75 מ"ג לשלושה חודשים. לשיפור התגובה השחלתית.

מתן אנזים Co Q10

מתן טסטומקס Testomax המכיל טסטוסטרון

במקרים מסויימים תישקל תרומת ביצית.

רזרבה שחלתית נמוכה בגישת הבריאות הטבעית והרפואה הסינית:

הרזרבה השחלתית היא במגמת ירידה באופן טבעי. כבר בשלב העוברות, האישה, (בעודה ברחם אימה) בעלת רזרבה שחלתית של 6-7 מיליון ביציות. בשלב הלידה, כשאישה נולדת, נולדות איתה מאגר של 1-2 מיליון ביציות. וכשאישה-נערה מתחילה לקבל וסת, נשארות לה כ300,000 ביציות. למעשה, בכל חודש מתפתחים זקיקים ובהם ביציות שרובן הגדול יעברו תהליך atresia ניוון.

הרפואה הטבעית תביט על נשים בעבר והיום. באופן מובהק יש אחוז יותר גבוה של נשים עם קושי להיכנס להריון מבעבר. אכן, גיל האישה הוא מהווה משקל. אבל ההתייחסות הנכונה לגיל היא ביחס ל"קילומטרז'" שהאישה "העמיסה" על עצמה בחיים. והיום, בניגוד לעבר אנחנו רואים יותר ויותר נשים צעירות שאינן מצליחות להרות והבדיקות המערביות טוענות ל"רזרבה שחלתית נמוכה".

האם רק מספר הביציות קובע?

השיטות המערביות למדידת רזרבה שחלתית שנויות במחלוקת, לא כל מטופלת צריכה את כל הבדיקות, בדיקת האולטרסאונד מוגבלת לזקיקים אותם ניתן לראות באולטרסאונד, ולא תזהה את מלוא הפוטנציאל השחלתי, בדיקת ה AMH מהווה מדד לכמות הזקיקים הקטנים, אך לא מהווה מדד לכמות הכוללת של כלל מאגר הזקיקים הרדומים, לא כל בעיית רזרבה שחלתית היא בעיה באיכות הביצית. כמו כן גיוס זקיקים קטן באולטרסאונד וfsh גבוה לא בהכרח יעידו על רזרבה שחלתית נמוכה, אלא על הגיוס של אותו החודש. 

לא ניתן לייצר ביציות, למיטב הידע המערבי. אבל מנקודת המבט הקלינית, של הרפואה הסינית והבריאות הטבעית הרבה נשים שחיות באורח החיים המערבי על כל המשתמע מכך, מייצרות שחיקה לא רק של כמויות הביציות, אלא של איכות הביציות. הסטטיסטיקות אומרות שכמויות של ביציות יעלו את הסיכוי להריון. אבל, חשוב לזכור שאין לנו צורך בהרבה ביציות על מנת לזכות בהריון.

מה אנחנו עושות בקליניקה?

המטרה בקליניקה היא לטייב את הביציות. לשפר את איכותן.

הכמות ואיכות הביציות מושפעות על פי הרפואה הסינית מהכליות.  אנרגיית הכליות שלנו, (יסוד המים) משפיעה על הגנטיקה שלנו ויכולת הרבייה, אולם פעמים לא מעטות נוכל לראות כי ישנן מערכות ואיברים אחרים המעורבים בחסר האיזון. לכן האבחנה כאן היא חשובה.

אבחנה קלינית- בריאות טבעית ורפואה סינית:

כדי להבין את הסיבה לחוסר כניסה להריון נדרש להבין אילו איברים מעורבים אנרגטית, ולבדוק כיצד האישה עוברת את החודש בחלוקה לשלבים במהלך החודש  (אתן מוזמנות לגלול לבסוף המאמר- בכתום)

החשיבה המערבית, (שהיא באיזשהו אופן "חשיבת IVF ") היא חשיבה של "חברת שפע": "צריך להשיג הרבה". החשיבה הזו מסתמכת על סטיטיסטיקות, ככל יש יותר זקיקים – יהיה יותר סיכוי להריון.

קלינית, ליצירת הריון יש צורך בביצית אחת. פעמים רבות לא ברור לאמבריולוגים איך מתפתח עובר מבלסטוציסט העשוי כולו שברים ולא נראה סימטרי… כשאנחנו ניגשים לתהליך הטיפולי, חשוב להגיע אליו עם הרבה ענווה. ההבנה שאנחנו קטנים בהבנה, היא חשובה לא פחות מסטטיסטיקות וחישובים.

נקודת המבט המערבית היא חודשית. ההסתכלות על הביציות המתפתחות בתוך השחלה. כלומר- מטפלים במה שרואים. וזה בהחלט מאפיין לטובה ולרעה את הרפואה האלופתית, המערבית- טיפול בסימפטומים.

נקודת המבט בקליניקה היא יותר כללית ומביטה על טווח זמן ארוך יותר.

הזקיק הוא מקור הזנה של ביצית מתפתחת, כאשר מתקיימים בו התנאים הדרושים כמו עושר של כלי דם סביבו הוא יזין היטב את הביצית.

התפתחות של זקיק ראשוני המכיל ביצית לוקח 120 יום. תא ביצית – הוא התא המכיל הכי הרבה מיטוכונדריות בגוף. אפילו יותר מתא של שריר הלב. (המטוכונדריה היא איברון בתוך התא שתפקידיו רבים, בינהם: הפקת אנרגיה-יצור ATP , חומרי הזנה, גלוקוז ועוד…)

במצב בו נרצה לטייב את איכות הביצית, נבקש ללכת לדרך ביחד (לעיתים הדרך מעט ארוכה) . כאשר ההבנה היא שהזקיקים הפרה אנטרלים- עדיין ב"חיתוליהם", הם טרם הבשילו ואנחנו יכולים לבחור את הדרך להבשלתם. כלומר, יש לנו חלון הזדמנויות בן 120 יום, להעשיר את הזקיק הביצית וסביבתם הקרובה בצ'י, בדם, שיתנו הזנה משמעותית להבשלת ביצית שתכיל בתוכה את כל הדרוש .

 

איך כל זה נעשה בקליניקה?

בקליניקה, נקודת המבט היא על תהליך, כאשר המטרה היא לאזן את הגוף-נפש.

כאשר יש מצבי עודף– נבקש באמצעות הטיפול בדיקור, צמחים ותזונה לסלק תקיעות ופסולת. ואז הטיפול יהיה מאוד מניע.

כאשר ישנה חולשה ומצבי חסר– נבקש באמצעות הטיפול בדיקור, צמחים ותזונה לחזק את הדורש חיזוק ( YIN ,YANG ,QI ,BLOOD , SHEN ,JING)

כאשר נזהה מצבי חום או קור אנרגטי– נבקש באמצעות הטיפול בדיקור, צמחים ותזונה לחמם או לקרר בהתאם לאבחנה.

דיקור מייצר איזון הן ברמת השחלה, שיפור זרימת הצ'י והדם לשחלה ולזקיקים והן ברמה הבינתאית- שיפור "הנשימה" בתוך התא. הדיקור מייצר תנועה בתוך התאים עצמם ובכך מאפשר לתא הביצית להתפתח, לשחרר מתוכו פסולת ולהזין בצורה מיטבית את עצמו.

הזנה של הביצית נקבעת גם על ידי הזנת הגוף. התזונה והצמחים למטופלת המוגדרת עם "רזרבה שחלתית נמוכה", תקבע בהתאם לאבחנה ואף היא תשפר את הבשלת הביצית.

רפואה סינית מזרזת תהליכים בגוף לכן תעזור לתהליכים טבעיים בגוף לקרות. השילוב של דיקור צמחים תזונה ישפיעו על זרימת צ'י ודם לשחלות-זקיקים, לרחם, ויאזנו מצבים פתולוגים.

 

נספח: שלבי המחזור החודשי הנשי- בעיני הרפואה הסינית:

שלב הדם (ימים 1-7 למחזור): כאשר הרחם המלאה בדם מתחילה להתרוקן מהיום ה1 לדימום.

שלב היין (ימים 7-14 למחזור): הגוף איבד דם בשלב הדם, ולכן הוא נדרש לחדש מאגרים של חומר וזו בעצם שלב התחלת התפתחות זקיקים- בו התנועה היאנגית נפסקת והופכת לפנימית- יינית.

שלב היאנג- שלב הביוץ (Ovulatory Phase ) תהליך הביוץ: ההיפופזה מפרישה FSH על מנת לגרות את הזקיקים להתפתח, בשלב מסויים אחד מהזקיקים יתחיל לגדול יותר מיתר הזקיקים. הזקיקים האחרים סביב, שיצאו ל"מירוץ", "מוותרים" בשבילו כיוון שיש בו את היכולות הטובות ביותר להתפתח, יש לו יותר תאי גרנולוזה שמייצרים אסטרוגן וכך יש לו יותר רצפטורים ל FSH, וככל שהוא מקבל יותר ויותר FSH מכלי הדם ממשיך את תהליך הצמיחה שלו. והוא קולט אותו יותר טוב מהדם. כל הסביבה האסטרוגנית המלאה והעשירה הזו סביב הזקיק מייצרת היזון חוזר להיפופיזה שממשיכה להפריש FSH שמגרה את הזקיק לגדול ותאי הגרנולוזה סביבו ממשיכים לייצר עוד אסטרוגן. כאשר בשיא התהליך (LH Surge) ישוחרר הורמון ה הLH, שיגרום לביקוע הביצית מהשחלה אל החצוצרה.

נוכל לראות בבדיקות הדם ערכי ביוץ:

FSH 3.5-33.5 IU/I

LH 8-76 IU/I

E2 500-1100 pmol/l

Progesterone 3-6 mnol/l

שלב הצ'י ( ימים 21-28 למחזור): התקופה שלפני הוסת זו תקופה שבה יש רמות גבוהות של דם וצ'י ברחם. הרירית ממשיכה להתעבות ויש תנועה (זרימת צ'י) בתוך הרירית על מנת ליצור השתרשות קלה לעובר.

עוד מאמרים

פציאליס

לֵ֣ב שָׂ֭מֵחַ יֵיטִ֣ב פָּנִ֑ים (משלי פרק טו פס' יג') פציאליס, נקרא גם bell´s palsy  שיתוק על שם בל. זהו שיתוק

קרא/י עוד...

דורבן

וְֽהָיְתָ֞ה הַפְּצִ֣ירָה פִ֗ים לַמַּֽחֲרֵשֹׁת֙ וְלָ֣אֵתִ֔ים וְלִשְׁלֹ֥שׁ קִלְּשׁ֖וֹן וּלְהַקַּרְדֻּמִּ֑ים וּלְהַצִּ֖יב הַדָּרְבָֽן׃ (שמואל א' פרק יג' פס' כא) דורבן ברגל- Plantar fasciitis

קרא/י עוד...