"הַתְּאֵנָה֙ חָֽנְטָ֣ה פַגֶּ֔יהָ וְהַגְּפָנִ֥ים ׀ סְמָדַ֖ר נָ֣תְנוּ רֵ֑יחַ"
(שיר השירים, ב', יג)
מה הסוד החשוב של החכמה הקדומה?
אישה, עוברת במהלך חייה שינויים פיזיולוגים רבים – מעבר של ילדות- נערות- הריון- הפסקת וסת. היחס המיוחד לאישה ההריונית ייצר הרבה תובנות ואמונות למצבה הביולוגי של אישה הרה. הן ביהדות והן בתרבויות המסורתיות השונות.
במאמר הזה ננסה לעורר חשיבה על תפיסת עולם מאוזנת, הכנת הגוף-נפש להריון ועל חשיבותם של דברים שנכחו בעבר בחייהם של נשים וחלקם נשכחו מלב האישה המודרנית.
הרפואה הסינית היא רפואה מניעתית. איך כדאי להכין את הגוף-נפש להריון?
מה אנחנו מפספסות כנשים מודרניות בהיריון ?
פינוקים או הגבלות–
מה מותר ומה אסור- בהריון של האישה המודרנית? מה ההנחיות התזונתיות והרפואיות המשותפות לנשים של היום ולנשים של פעם?
ניקח לדוגמא את האישה, בסין העתיקה:
מצד אחד ברגע שנישאה, האישה שהתה עם משפחתו של הבעל, עבדה עבודה פיזית קשה בבית חמותה ובשדה. אולם בזמן הריונה- הייתה הבנה ברורה שהאישה ההרה צריכה להתאמץ פחות, להתלבש בבגדים עבים, להגן על עצמה, לקום מאוחר. לנוח. האישה "פונקה"- גם בהיבט התזונתי- התבקשה לא לאכול חריף או מזון עם ריח רע ואכלה מזון מאוזן שכלל את חמשת הטעמים- מתוק מר חריף מלוח חמוץ .
איפה היהדות, התרבויות המסורתיות והרפואה הסינית פוגשת אותנו – הנשים המודרניות?…
הרפואה הסינית עוסקת בתנועה.
תנועה של הצ'י בגוף.
צ'י- אנרגיית החיים, זורם בכל הגוף בתנועה הרמונית. וכאשר הצ'י- זורם לאט או מהר מידי- התנועה באותו איבר/ באותה הרקמה, הופכת לפתולוגית. לכן, אישה הרה, הנושאת ברחמה תינוק, נדרשת: לא להגיע לקיצוניות בתנועת הצ'י.
ברמה הפיזית –חומרית: שמירה על תזונה מאוזנת
היהדות מחברת בין תזונת האם להשפעה על העובר, למשל: אכילת בשר ואכילת דגים- נקשרו להריון בריא, אכילת כרפס בהריון נקשרה לילדים יפים, אכילת אתרוג לבנים, ומצד שני שתיית יין לא מבושל, בצל, צנון נקשרו להפלות ( יומא מ"ז)
ברפואה הסינית: לחמשת הטעמים במזון- יש כיווני תנועה ברורים. מזון מר למשל, משוייך לאלמנט העץ- ולאיברים: כבד וכיס מרה. תנועתו היא לכיוון מטה. אכילה מוגזמת ממזונות מרים בזמן הריון, עלולה לעודד תנועה מטה, וזה לא דבר רצוי בהריון. לכן, יש לשמור על טעמים מאוזנים. לא להקצין במאכלים בעלי טעם אחד, שיתנו כיוון מסוים אחד. כל מזון קיצוני- מלוח מידי חריף מידי ואף מתוק מידי- יגרום לצ'י לנוע בכיוון לא רצוי.
ברמה הנפשית- רגשית: שמירה על רגשות מאוזנים
כל רגש- קיצוני, ישבש תנועה של צ'י בגוף.
היהדות מקשרת בין מצבה הנפשי של האם בהריון להשפעה על העובר. התרחקות מראיית מראות אסורים (שבט מוסר פכ"ב) ומריחות רעים (נידה ל"א) אזהרה לאישה ההרה שלא תכעס ותחליש את עוברה(שבט מוסר פכ"ב) וכן ישנו קשר בין סוג המזון לאופי ולמידות השליליות בילד שיוולד (כתובות ס')
הסינים הקדמונים מדברים על חשיבות רגע העיבור- בהקשר של בריאות העובר. ושוללים מכל וכל מצב של שיכרות של בני הזוג ברגע העיבור על מנת למנוע פגיעה בעובר המתהווה. בד בבד התפיסה שהגוף והנפש הם אחד- ייצרה אמונות באשר לעטיפה והריפוד של האישה ההריונית גם בהיבטים של שאיפה לחשיבה חיובית והשפעה על הנפש- למשל להביט על דברים יפים. או לא לחוש בצער וכאב דאגה עצבנות או חרדה.
התנועה ההרמונית של גוף האישה בהריון-היא תנועה מהחוץ לפנים. במילה אחת:
הזנה
יש תנועה של חומר-הכנסת נוטריינטים פנימה. בהריון- הגוף יעדיף להזין את העובר- בעדיפות ראשונה, על חשבון האם. מתוך רצון להגן ולעטוף את העובר המתהווה.
אולם ההזנה של העובר היא גם הזנה אנרגטית.
תזונה בהריון:
מהם כללי האכילה בהריון?
תזונה באופן עקרוני, היא דבר אינדווידואלי ומותאמת לאדם לגיל ולעונה.
התזונה בייחוד בהריון, צריכה להיות מוקפדת מבחינת איכות המזון. שמירה על ארוחות קטנות ומזינות, אכילה עד כדי שובע בריא, כאשר ארוחת הערב תסתיים בשקיעה על מנת לישון מוקדם ולא להכביד על מערכת העיכול בשעות הלילה ולאפשר לדם להתנקות בזמן השינה.
מאיזה מזון להימנע?
מזונות מעובדים, מתועשים, מטוגנים, חריפים מידי.
מהו סוג השתייה המועדף?
להעדיף מים ותה צמחים (זהירות עם צמח יסמין, מרווה) לגוון בצמחים, אפשר לשתות תה קמומיל,שומר, לואיזה, לימונית.
איזה סוגי מזון מועדפים בהריון?
התזונה כתובה כאן בצורת עקרונות ואינה מותאמת ספיציפית לאישה ההריונית:
הרבה פירות וירקות וירקות עליים. הויטמינים מינרלים, חשובים לפעילות תקינה של מערכות רבות בגוף העובר.
חשוב לבסס את התזונה על ירקות ופירות מגוונים. סלט שיורכב מ5 סוגי ירק וישולב בכל ארוחה. חשוב להכניס מידי יום עלים ונבטים לתזונה וכן פירות מגוונים.
חלבון איכותי ונטול הורמונים-
חלבונים חשובים לתהליך התפתחות העובר, לבניית איברים ורקמות, ליצירת פעילות אנזימנטית ועוד.
למגוון שיטות התזונה יש חשיבה שונה לגבי כמות החלבון הנדרשת לאישה בהריון.
ברפואה הקונוונציונלית האישה צריכה לצרוך 1.5 גר' חלבון על כל קג' ממשקלה.
בשיטות תזונה אחרות, החישוב של כמות החלבון היומית תהיה קטנה מכך.
גם סוג החלבון ישתנה בשיטות התזונה השונות.
בתזונת "פליאו", תהיה העדפה ברורה לבשר ושומן, בעוד שתזונה צמחונית תעדיף לבסס את החלבון על ביצים גבינות ודגים. ובתזונה הטבעונית החלבונים יהיו מן הצומח (הבסיס העיקרי יהיה קטניות וזרעים)
אבל כל שיטות התזונה ידגישו את עיקרון התזונה "נקייה" מרעלים חיצוניים. לכן, אם אין פתולוגיה המצריכה הקפדה בנושא החלבונים, לא משנה אם את מאוהבי הבשר או מקפידה על טבעונות. חשוב להקפיד על חלבון איכותי. וכאשר הבחירה היא בחלבון מהחי (בשר דגים גבינות ביצים עוף) חשוב להקפיד שיהיו אורגנים.
פחממות מורכבות ומגוונות
פחממות חשובות גם הן לתהליך הפקת האנרגיה בתא והן משמשות חומר דלק ונדבך חשוב במערכת החיסון של העובר.
כדאי למנן בצורה מדוייקת את כמויות הפחממות (בייחוד בתזונה טבעונית) ולצרוך אותם בצורה מגוונת והכי קרובה לטבע. למשל: להעדיף כוסמת על פני פריכיות או קמח כוסמת. ואורז מלא על פני אורז לבן. לצרוך את כל צבעי הקינואה (שחורה אדומה ולבנה) ולא "רק" בצבע אחד.
סוגי פחממות: גריסים, קינואה, לחם, אורז חיטה, כוסמת, שיפון, שיבולן שועל, כוסמין, דוחן, אמרנט.
שומנים איכותיים:
חשובים להתפתחות תקינה של מוח העובר ולתהליכים שונים בגופו.
בתזונה פליאוליתית השומן הרווי (שומן מבשר או חמאה/ שמנת/שמן קוקוס)
בתזונה צמחונית דגי ים (הצפוניים עשירים באומגה 3 כיום- ההמלצה הרפואית הקונוונציונלית מבקשת להמנע מאכילת דגים בגלל זיהומים ומתכות) גבינות עם אחוז שומן גבוה, חמאה, שמנת,
בתזונה הטבעונית: זרעים לסוגיהם (אגוזים שקדים,זרעי צ'יה, זרעי פשתן וגרעינים בצורתם הטבעית ולא קלויה) אבוקדו, טחינה.
ההתייחסות ברפואה הסינית לחסר איזון בהריון:
הרפואה הסינית תבקש לאבחן את האישה ורק לאחר מכן להתאים עבורה תזונה בהתאם לאבחנה.
ברפואה הסינית הרחם- נקראת "ארמון העובר" ZI GONG והיא איבר מופלא- גם מאחסנת וגם מפרישה. עד המנופאוז, גיל הפסקת הוסת, האישה נעה סביב תנועה של דם- ווסת, הריון, לידה- לכן הפתולוגיות הקשות ביותר יתבטאו באובדן דם.
משך ההיריון בתפיסת הרפואה הסינית הוא: עשרה חודשים כאשר הספירה היא מרגע הביוץ ובכל חודש מרידיאן אחר מזין את ההיריון ומשפיע עליו.
היהדות מתייחסת לרגע העיבור כגילוי אלוקי. הרעיון הוא שהאדם הוא שותף ליצירה, לתהליך הבריאה הקורה כל רגע ורגע. ברפואה הסינית: החיבור בין הזרע לביצית- הוא חיבור בין שתי תמציות החיים, זהו חיבור קוסמי, ראשוני, המייצר בכל המרידיאנים בגוף- פעילות שוצפת. המרידיאנים המיוחדים- מתחילים לפעול אחרת מבזמן שגרה. דם הווסת עובר להזנת רירית הרחם- ובתוך הרחם וגם מחוצה לה-יש ריבוי של דם. ואם אין תנועה הרמונית – תקינה הוא מתחיל לעלות לחזה בצורת בחילות, צרבות, הקאות. הטרימסטר הראשון של ההיריון יתאפיין יותר ב"מצבי חסר"- אם האישה לא הזינה עצמה כראוי או שהמזון לא נספג כמו שצריך ,הדבר עלול להתבטא ב"חסר דם": בצורת אנמיה, עייפות גדולה, חולשה סחרחורות, וגם כאבים כמו: כאבי ראש, בצקות כאבים- כאבי גב, דלקות שונות- דלקת בדרכי השתן או "רק שתן תכוף" ועוד…בהמשך יכולים להופיע תופעות כמו עצירות, טחורים, אינסומניה, פרה- אקלמפסיה, סימפיזיוליזיס, מנח עכוז-שדורש בדר"כ היפוך עובר. גם המצב "הנפשי"- עלול להיות מושפע ויכול לבוא לידי ביטוי במצבי חרדה, דיכאון, עצבנות ועוד…
כל התופעות הרשומות כאן (הן תופעות המוגדרות יותר "פיזיות" והן תופעות המוגדרות יותר "נפשיות") נובעות מחוסר הרמוניה בתנועת היאנג צ'י. חלק מהתופעות הללו ישלבו בין מצבים המוגדרים "מצבי עודף" לבין "מצבי חסר" וחלקם יהיו רק מצבי עודף או חסר. בכל המקרים נדרשת התייחסות למצב הדם והיין בגוף. שכן, חומר המוצא לכל התהליך המרשים הזה- הוא הדם שהוא חומר- יין. ובכדי שתהליכים יקרו- נדרשת תנועה של היאנג צ'י. דיקור, צמחים ותזונה נכונה- ישפרו את זרימת הצ'י ויזרזו החלמה לאזור הלא מאוזן.
לסיכום: גם בהיבט הרפואה הסינית:
כשאישה רוצה הריון- כדאי להתחיל להזין את הגופנפש- בהזנה נכונה עוד לפני ההיריון.
חשוב לדאוג להזנה איכותית גם ברמה הפיזית אבל…גם ברמה הנפשית-רוחנית.
היהדות והתרבויות המסורתיות מגוננים על האישה ההריונית גם במובנים הנפשיים ובכך פותחות צוהר לעולם שלם של הבנה שגופ-נפש אחד הוא.
בעידן הסטרס- החברה המערבית, לעיתים שוכחת לעצור, לחשוב חיובי, להודות על החיים ולחיות את החיים בשמחה. ההבנה ששום דבר אינו מחוצה לנו- ושאנחנו לבדינו אחראים על יצירת הרוגע והשמחה שלנו, היא הבנה חשובה בייחוד כשעובר מתהווה בתוכנו.
כאשר התנועה הרמונית- העובר ניזון מתנועה של יאנג צ'י ומחומרים (דם, יין) בכמות המדויקת לו.
הכנסת גירויים לא נכונים בצורת מראות חזקים,(חדשות לא טובות, סרטים) שמיעת דיבורים מיותרים שיעוררו רגשות שלילים ומחשבות שליליות. כל אלה, פוגעים בתנועת היאנג צ'י- ועלולים לייצר תקיעויות אל חומרית- ואף תקיעות חומרית.
אישה בהריון צריכה להיות יותר עטופה ועוטפת בכל ההיבטים. הפיזיים והנפשיים. רק כך תוכל "לחבק" את עוברה. יש לאכול נכון, לנוע מעט, לחשוב מחשבות טובות, לצפות במראות טובים, להריח ריחות נעימים, לישון היטב ולהאט קצב. אפשר לעבוד על נשימות וכל דבר שיוכל לעזור למערכת הפרה סימפטטית לייצר רוגע שמחה ובטחון לגוף-נפש.
בהתנהלות נכונה כזו- ניתן לשמור על תנועת יאנג צ'י ולעטוף את העובר המתהווה. דיקור, צמחים ותזונה נכונה- ישפרו את זרימת הצ'י ויזרזו החלמה לאזור הלא מאוזן.
בקליניקה, הטיפול שם דגש על איזון נשים בכל שלבי החיים שלהן.
אבחון הריון על כל הפתולוגיות שלו, דורש דיוק רב ושימת לב לסימפטומים.
מצבים רפואיים בהריון: סימפיזיוליזיס התכווצויות שרירים בחילות, צרבות,עצירות צירים מוקדמים הפלה מאיימת -דימומים, ציסטה בשחלה בהיריון דיקור ל "הריון בסיכון" (קרישיות יתר בהיריון, מצבי טרום רעלת הריון, סוכרת הריונית, עובר גדול, יתר לחץ דם), דיקור לריבוי/מיעוט מי שפיר שליית פתח,
מצבי טרום לידה רפואיים: דיקור לאחר ירידת מים, צירים מדומים-ברקסטון היקס, דיקור לאחר שבוע 40, היפוך עובר
כל אלה ועוד… הם חלק מפתולוגיות של דיסהרמוניה- חסר איזון ברמת החומרים בגוף, אך גם ברמה האנרגטית.
השילוב של טיפול בדיקור ובתזונה והשימוש בצמחים מאפשר איזון מחדש ברוב המקרים, אבל הדבר הנכון ביותר הוא למנוע. לחיות בחיים מאוזנים.
שיהיה לך הריון מלא שמחה ואהבה,