"עַ֚ד אֲשֶׁ֣ר תִּפְרֶ֔ה וְנָחַלְתָּ֖ אֶת־הָאָֽרֶץ"׃
(שמות כג פס' ל')
אי פוריות מוגדר לפי הרפואה המערבית כשאין הריון לאחר קיום יחסים במשך שנה בין בני זוג ללא אמצעי מניעה. בדרך כלל הזוג יפנה לבירור אצל רופא נשים.
הברור הראשוני ברפואה המערבית יכלול :
אצל הגבר בדיקת זרע ואצל האישה פרופיל הורמונלי- בדיקות דם, בדיקת ביוץ, מעקב גדילת זקיקים באולטרסאונד, ואם נדרש אז צילום רחם (לשלילה של בעיה מכנית- חסימת חצוצרות) ובהתאם לבדיקות נבנה טיפול מערבי.
כאשר אין סיבה ידועה לחוסר הפוריות הטיפול המערבי בדרך כלל יהיה הדרגתי וישען בהתחלה על המחזור הטבעי של האישה, בדרך כלל מתוך העדפה להתערבות מינימלית.
טיפולי פוריות מקדימים כוללים :
הזרעה תוך רחמית IUI– באמצעות מעבדה בוררים את תאי זרע שהגבר מביא ומזריקים את תאי הזרע בעלי התנועה הטובה ביותר, ישירות לרחם האישה דרך צוואר הרחם באמצעות צינורית דקה. שימוש בתרופות בלקיחה פומית שתפקידן להעלות את הסיכוי לביוץ. (קלומיפן ציטראט- איקקלומין, או לטרוזול) שניתנות בין 3-6 מחזורים.
טיפולי פוריות מתקדמים כוללים זריקות FSH שתפקידן להחליף את ההורמון הטבעי המיוצר בגוף ולעודד צמיחת זקיקים בשחלות והבשלת ביציות.
הפריה חוץ גופית IVF – האישה מקבלת טיפול הורמונלי להגברת ביוץ ולאחר מכן על מנת לשלוט במערכת ההורמונלית, האישה מקבלת טיפול לדיכוי ביוץ, כך ניתן לשאוב את הביציות שהתקבלו דרך הנרתיק. השיטה מתאימה לזוגות שעברו טיפולי פוריות אחרים ללא הריון, לאי פריון באישה על רקע מבני- חסימתי, לבעיה בספירת זרע בגבר, לנשים מעל גיל 39.
הסיבות לחסר פוריות לא תמיד ידועות.
הרפואה המערבית לא תמיד מבקשת למצוא את הסיבה לחוסר הפוריות.
חוסר פוריות האישה בהיבט הרפואה הסינית והבריאות הטבעית
הרפואה הסינית, רואה את האישה כמכלול. הוויה של טיפולי פוריות- מייצרת בין אם במודע ובין אם בתת מודע לחץ נפשי. הרצון לילד, האולטרסאונד ובדיקות הדם הקבועות בשבועיים הראשונים למחזור, הציפייה ל18-24 שעות של ביוץ והמתנה של שבועיים לתוצאות מייצרים שגרה לא פשוטה.שגרה המצריכה הרבה עבודה פנימית של האישה בפרט ובני הזוג בכלל.
למה היום יש עלייה במספר הנשים עם חוסר פוריות בלתי מוסברת?
המערכת ההורמונלית הנשית מתחילה להתפתח מגיל 7 עד 14.. מגיל 14-21 נשים מאזנות מייצבות את המערכת המינית שלהן. אבל השימוש הנרחב במזון רווי הורמונים, בגלולות (בגלל אקנה, שיעור, כאבי בטן) קיום יחסים בגיל צעיר- מייצר הרבה חסימות במערכת ההורמונלית ומונע את ביסוס המערכת המינית של האישה. קלינית, נשים מגיעות לחוסר איזון וחולשה בגיל צעיר כשאחריהן 2-10 "שנות גלולה".
על השפעת הגלולות והתקן תוך רחמי
גם התרבות המערבית מייצרת הקצנה "נפשית" בכולנו, החל מהתייחסות שונה ל"תפקידי האישה" וכלה בתשתית בסיסית הנדרשת להריון (כמו: שעות שינה מינימליות, שינה בזמן הלילה ולא בשעות היום, שמירה על תנועה מאוזנת ולא תרבות יושבנית או חדרי כושר מיוזעים שלא בהכרח מתאימים לכולם, ועליות ומורדות נפשיים המונעים מהשגיות ולא משמחה אמיתית שמקורה בנתינה לזולת).
מתי כדאי להיבדק אצל גינקולוג?
לאחר חצי שנה בה מנסים להיכנס להריון.
בכאבים בלתי נסבלים המגיעים מידי חודש.
כשיש היסטוריה רפואית של הפלה/ גרידה.
הכנה להריון- תזונה תנועה ונפש:
תזונה
תזונה היא מרכיב חשוב כהכנה להריון. ההקפדה על תזונה בריאה ואורח חיים נכון מוטלת על ההורים, ובמהלך ההיריון בעיקר על האישה. ישנן שיטות בריאותיות שונות המדגישות את חשיבות התזונה המיטבית לפני כניסה להריון.
תזונה בשיטת הבריאות הטבעית מדגישה את האחריות על ניקוי הגוף מרעלים ומספקת המלצות לאישה – עוד לפני הכניסה להיריון. ההמלצות הנ"ל יהיו נכונות לנשים בריאות טרום הריון-בשלבים ראשונים בהם האישה מעוניינת להיכנס להריון (לפני טיפולים) :
- מניעת הכנסת רעילות (כמו תרופות על כל סוגיהן ואוכל מתועש) להזין את הגוף בתזונה המבוססת בעיקר על ירקות ופירות. רצוי לאכול את רוב המזון אורגני ו RAW (אוכל חי)
- מניעת הכנסת מזון רב מידי ומזון לא מאוזן מבחינת נוטריינטים, המזון צריך להיות מוקפד, (בשיטת בריאות טבעית "מזון בסיסי") מזונות מכילי סידן, ברזל וחלבון, כמו צימוקים אורגנים, טחינה שקדים, עלים ירוקים.
- יש לצמצם שימוש בחומרי קוסמטיקה , סבונים ובישום.
- לצמצם שימוש במלח ובריבוי חלבון מהחי.
- כשבועיים לפני הביוץ, לעשות צום קצר תחת הכוונה, או שבוע של מזון חי אורגני בלבד.
- במקרים מסוימים כדאי לעשות חוקן (לפני הכניסה להריון!)
רוצה לקרוא עוד על תזונה כהכנה להריון ?
תזונה בשיטת הרפואה הסינית- מקרוביוטית הרפואה הסינית מביטה על המצב האנרגטי של האישה ובהתאם למצב תתאים לכל אישה תזונה המאזנת אותה. ברוב המקרים נשים מגיות לקליניקה אחרי התחלת טיפולי פוריות (הזרעה או IVF) כאשר רובן עמוסות הורמונים.
מטרת התזונה תהיה לאזן את החוסר איזון מבחינה אנרגטית.
תנועה רוגע שינה:
ויסות תנועה ברחם
תנועה בכלל והנעת מחמם תחתון-רחם בפרט, הם תנאים חשובים להיווצרות הריון.
הנעה מייצרת חידוש רקמות. הנעת רחם מעודדת זרימת דם לרחם ומווסתת צמיחת זקיקים ורירית רחם.
ישנן הרבה שיטות ליצור הנעה של האגן. הנעת אגן חשובה לייצור רירית תקינה, איזון הורמונלי, גמישות אגן, הפרעות בדרכי השתן.
איך תנועה תתאים להנעת רחם?
אפשר לקנות חישוק ולהתאמן 5 דקות ביום, אפשר להירשם ליוגה נשית, פילטיס ייעוד או שיטת אביבה.
טיפול במערוך– לשיפור זרימת דם לרחם – לקחת מערוך ולהשתמש בו מכיון הברך הפנימית לכיוון המפשעה (בלי השימוש בכיון ההפוך) יעיל מאוד לכאבי מחזור (2-3 מים לפני תאריך וסת משוער. ולשיפור הפוריות.
עיסוי רחם– העיסוי מתבצע עם כיון השעון, כאשר לפני העיסוי יש להבין היכן ממוקמת הרחם והשחלות. את העיסוי עושים עם תשרית צמחים סינים לפני הגעת הווסת (לא בהריון / באנדומטריוזיס, זהירות בטיפולי פוריות) העיסוי מניע דם לרחם ובשילוב צמחים יחמם רחם קרה. ויאזן הורמונלית.
רוגע– לייצר 20 דקות בבוקר ו20 דק בערב בהן את זורקת טלפון, מחשבות, טרדות היום ומייצרת שקט. רצוי מול נוף, ים להגיע להתרגעות, מדיטציה דמיון מודרך הם כלים טובים לכך.
שינה– שנת לילה טובה, רצופה ללא הפרעות היא תנאי להיווצרות תקינה של תהליכים בגוף. חתירה לשינה איכותית אינה מותרות.
טיפול משולב של הרפואה הסינית עם IVF
אישה המטופלת בהפריה חוץ גופית, נמצאת במצב דיסהרמוני. כאשר אישה נוטלת תרופות כחלק מתהליך כניסה להריון, הן משנות את תנועת הצ'י בגוף. לתרופות יש אנרגטיקה, והן מייצרות כיון אנרגטי בגוף. חלקן מחממות, חלקן יוצרות תקיעות במרידאנים/איברים, חלקן שוחקות חומרי גוף בסיסים. קישור מה בין צמחי מרפא לתזונה ותרופות
בקליניקה, במצב בו האישה מטופלת ברפואה המערבית (הזרעות- IUI, הפרייה חוץ גופית –IVF) נבקש להבין את הסיבה לחוסר הפריון ובהתאם לאבחון נתאים תזונה, צמחים ודיקור. כאשר האישה "מוצפת" בחום, לחות, קור, תקיעות צ'י- הדיקור הקליני יכוון להנעה. כאשר האישה מאובחנת עם רחם קרה- הטיפול הקליני יכוון לחימום וכאשר האישה תאובחן עם חוסרים של חומרים דם, יין ג'ינג או חוסרים אנרגטים (צ'י ויאנג) הטיפול יכוון להזין.
כלי האבחון בקליניקה יגדירו מצבי עודף וחוסר ויאבחנו את הדיסהרמוניה בתנועת הצ'י ובהתאם לכך יינתן הטיפול.
באופן כללי ניתן לומר שהטיפול במצבי עודף מהיר יותר מאשר לטיפול. במצבים בהם מאובחן חסרים של חומרים או חסרים אנרגטיים אחרים. מחקרים רבים מצביעים על יכולתה של הרפואה הסינית לעודד את כוחות הגוף לצמיחת זקיקים, עיבוי רירית רחם דקה וכניסה להריון.
מחקרים השפעת דיקור סיני, תזונה ורפואת צמחים על פוריות האישה
span style="color: #000000;">