"לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב ולא ישתה-אלא כשהוא צמא ואל ישהה נקביו אפילו רגע אחד"
(רמב"ם, הלכות דעות פרק ד')
חוסר איזון, מחלות- נובעות לא רק מאיכות המזון, אלא גם מאופן אכילתו.
ישנם כללים ברורים המוסכמים על ידי הרפואות השונות על מנת להימנע ממחלות.
אדם בחברת השפע, לא מבדיל בין רעב לחוסר תיאבון.
רעב אמיתי נובע מירידת רמת הסוכר בדם ולכן הוא צורך פיזיולוגי.
תיאבון– הוא רצון לאכול- תאווה למזון שנוצרת כתוצאה מגירוי חושי (הרחת מזון, ראיית מזון, וכו'…) או מהתנייה- הרגל (אני רגיל לאכול את ארוחת הצהרים שלי כבר ב11:00 בבוקר, או התרגלתי לאכול ארוחה גדולה בלילה)
אכילה שלא מרעב- תייצר נפיחות גזים ובעיות עיכול עקב עומס על המערכת.
יציאות סדירות והשתנה סדירה, ללא התאפקות – הם תנאי לסדירות מערכת העיכול.
כאשר מערכת העיכול מרוקנת היכולת שלה לספוג מזון היא אופטימלית.
איך צריך לאכול מזון?
ברוב הגישות הקיימות, ארוחת בוקר הינה הארוחה החשובה ביום.
אחרי מניעת מזון בלילה, מאגרי הסוכר בגוף מדלדלים ויש צורך לחדשם.
ריקון ויציאות- חשוב מאוד לייצר יציאה מסודרת בשעות הבוקר, על פי הרפואה הסינית- שעות הבוקר משויכים לאיברי המעי הגס, הקיבה והמעי הדק. ועל מנת להתחיל בהזנת הגוף מידי יום-יש צורך להתרוקן.
נקודת המבט של עיכול תקין מבחינת יציאות: 2 עד 3 יציאות ביום נחשבות נורמליות.
אכילת לילה- מזיקה. יש לסיים לאכול עם שקיעת החמה.
לאכול רק כשרעבים- אכילה שאינה מרעב אמיתי- פוגעת במערכת העיכול ובמערכות נוספות.
לשתות רק כאשר צמאים. להשתדל לא לשתות ביחד עם הארוחה- שלא לדלל את מיצי העיכול.
אכילה בנחת ובמצב בריאותי ונפשי טוב- כשהגוף בסטרס או במחלה- היכולת לעכל נפגעת. בסטרס הדם זורם לגפיים ופחות למערכת העיכול. במחלה- הגוף עסוק בסילוק הפתוגנים.
ללעוס היטב את המזון- מזון לעוס מצריך ממערכת העיכול עבודה פחות קשה ומאפשר לה לעכל נכון.
כמויות המזון- בסיום ארוחה, צריך להשאיר מעט מקום בבטן- ולא למלא ולדחוס. על מנת לאפשר לקיבה לדחוס מכנית את המזון על מנת לפרק אותו.
בסיום ארוחה -לנוח מעט על מנת לאפשר הזרמת דם למערכת העיכול ולא לפעילות גופנית או חשיבתית. ליצירת עיכול תקין וספיגה מיטבית.
סדר הארוחה הוא חשוב- יש להתחיל במזון קל לעיכול (סלטים) ורק אחר כך לעבור למזון כבד (חלבון מהחי כמו עוף, בשר דג)
השינה משפיעה על כמויות המזון ועל אכילת פחמימות- שנת לילה טובה (כ7-8 שעות שינה) יאזנו את הגוף וימנעו צריכת פחמימות מיותרת.
תנועה וספורט- חשובים לבריאות הגוף כולו וספציפית לתנועתיות של המעי. יזרזו עיכול.
העונה משפיעה על התפריט- בעונה קרה כמו חורף כדאי להימנע ממזון מקרר ובעונה חמה כמו הקיץ- להימנע מתבלינים מחממים ומייבשים.
העדפה למזון בצורתו הגולמית. אורז ולא דף אורז. חיטה ולא פסטה או לחם.
צירופי מזון- להעדיף מזון פשוט לא עשוי עם הרבה רכיבים. ולא כבד. הפרדת מזון משלשל משאר מזונות בארוחה (אבטיח, מלון פירות רווי מים) ריבוי רכיבים במזון- ערבוב של אוכל כבד המכיל פחמימה וחלבון- הוא קשה מאוד לעיכול, קטנית- ולא פשטידת קטניות. חביתה- ולא לחם עם ביצה עלומה וגבינת פרמזן מעל.
זמני ארוחות, כמויות, ושמירה על כללי אכילה נכונים חשובים לא פחות מסוג המזון הנאכל.