guf_0009_pancake-1984716__340[1]

סוכרת

"וה֗וּא כְּזֶ֤רַע גַּד֙ לָבָ֔ן וְטַעְמ֖וֹ כְּצַפִּיחִ֥ת בִּדְבָֽשׁ׃"

(שמות פרק טז לא')


"זה סיפור על בני פורמן שתמיד הלך לו קלף

היה לו כל מה שאפשר לרצות והוא רצה יותר –
היה לו בית חם, אישה טובה וילדים בריאים
היה לו כל מה שאפשר לרצות והוא רצה יותר"

(מתוך "עיניים גדולות" – אריק איינשטיין אורי זהר מיקי גבריאלוב)

אם אפשר להגדיר את העולם המודרני במילה אחת. ההגדרה הייתה:  "שפע".

ההיצע הוא רב והגירויים בחברת השפע החומרית לא נגמרים. ובכל רגע נתון כל מה שנותר לו לאדם בחברה כזו הוא להתלבט, להחליט, לבחור, להשתמש בגירוי,  למאוס בו ולמצוא אחד חדש. עד העונג הבא…

בהנהגת הבריאות (חיבור של הרמב"ם מהמאה ה-13) הוא כותב כי "הנפש היא העיקר בישות האדם"  (1) כלומר לנפש יש  השפעה מהותית ביותר על הגוף. הרגש הוא הבסיס ליצירת מחלות.  ברפואה הסינית האדם נתפס כמאוחד בגוף ובנפש. כלומר שילוב בין אנרגיה לחומר ולפיה מחוללי המחלה הפנימיים הם שבעת הרגשות. במחלת הסוכרת אנחנו פוגשים בהצפה של הגירויים בכל החושים ומכל הצורות: מזון ומוצרי צריכה אחרים, והרצון "לתפוס" כמה שיותר מייצרת הרבה פתולוגיות. מחלת הסוכרת, שתועדה עוד משנת 100 לפנה"ס ביוון העתיקה היא ביטוי לחברת השפע וקשורה ישירות לתרבות ולצריכה המערבית.

במאמר זה אשווה בין שתי שיטות תזונה ותפיסתן לגבי מחלת הסוכרת כאשר ההתייחסות היא לסוכרת סוג 2 (שאינה תלוית אינסולין) בשיטת "הבריאות הטבעית" (לפי הרמב"ם, שלטון ולינדלר) אל מול הגישה המקרוביוטית לריפוי סוכרת וברקע יהדהדו מחקרים של הרפואה המודרנית.

ישנן שיטות שונות לטיפול במחלה ודעות חלוקות לגבי הגורמים לה. אך קיימת תמימות דעים באשר לשלושת הגורמים הבאים:  תזונה, לחץ נפשי וחוסר בפעילות גופנית הם גורמים עיקריים למחלת הסוכרת. במחקרים אפידמיולוגים שונים בדקו קשר בין סוגי תזונה שונים לסוכרת.  כאשר ההמלצות הקונוונציונליות  לתזונה האופטימלית למניעת סוכרת צריכות לכלול דגנים מלאים, ירקות, פירות, אגוזים ושומן בלתי רווי, הורדת משקאות ממותקים, בשר מעובד ומזונות מעובדים המכילים שומנים מוקשים. (4)

במאמר  אנסה להביא את השווה והשונה בדרכי הטיפול בין רפואה מקרוביוטית לשיטת הריפוי הטבעי. שתי השיטות מדברות על מזון טרי טבעי נקטף מהשדה בעונתו ללא עיבוד וללא ריסוס. כאשר השוני העיקרי ביניהן הוא שהמקרוביוטיקה (המתבססת ברובה על עקרונות הרפואה הסינית), מבקשת לחמם את המזון, המכיל בעיקר דגנים ירקות אצות פטריות מלח וקטנייה  תוך שימת לב לאופן עיבוד המזון וחיתוכו על מנת לחזק את תכונות הריפוי בו. ואילו שיטת הריפוי הטבעי מתבססת על הקפדה על צירופי מזון נכונים המכילים בעיקר פירות וירקות טריים ללא הגבלה וכן אגוזים קטניות מונבטות ומעט דגן.

ברפואה הסינית מחלת ה XIAO KE  נחשבת לעיתים לשם נרדף לסוכרת, אך היא בעצם שייכת לקבוצה נרחבת יותר שנקראת "מחלות מכלות" שאפיונן היא הפרה משמעותית בתנועת היין והיאנג בגוף (ולאו דווקא בתנועת הצ'י במרידיאנים). בהרבה מקרים תחילת הנזק היא בפריפריה של הגוף ואז הוא מגיע למרכז הגוף. (2) מנקודת המבט המקרוביוטית היאנג מגיע מהשמיים ואיתו הסדר והחוקים ואילו היין מגיע מהאדמה ואיתו החומר. גם תנועת הזרימה של המרידיאנים היינים בגוף היא כלפי מעלה ותנועת הזרימה של המרידיאנים היאנגים היא כלפי מטה  הגוף צריך להשקיע אנרגיה כדי ליצר את תנועת הצ'י במרידיאנים . ברגע שיש הפרה של האיזון מתחיל תהליך הפרדות. היאנג בגוף מתחיל לעלות בעוד שהיין מתחיל לשקוע.  זה דורש מהגוף להשקיע יותר משאבים לאזן ויוצר התשה של המערכות בגוף.  המקרוביוטיקה מתייחסת לתנועה /לכיוון. כאשר תנועת היין בטבע היא התרחבות, כיוונו מהמרכז החוצה, והוא מאופיין בקרירות ורטיבות.  וברמה מסוימת בחוסר הגדרה של חומר ואובדן המרכוז. לעומתו תנועת היאנג היא פנימה, מכווצת כיוונו יורד הוא יבש ומחמם. התנועה שלו ממורכזת ויוצרת חוקיות, סדר, צורה ודיוק. (3) סוכרת בהקשר הזה מאופיינת בצמא רב רעב רב והשתנה מרובה= הכיוון הוא התרחבות. ולצורך הדיון נכליל ונאמר כי הסימנים יעידו על "מחלה יינית", במקרוביוטיקה הטיפול במחלות בעלות אנרגטיקה יינית הוא באמצעות מזון בעל אנרגטיקה יאנגית- מחממת.

הרפואה הטבעית מתייחסת לכל מחלה באותו האופן. הן לנזלת והן לסרטן. מקור כל המחלות הוא מחלה אחת: רעילות. הרעילות נוצרת מהפרה של איזון. הגוף לא מקבל את התנאים הדרושים לו וכך אוגר רעילות שבאה לידי ביטוי במחלה. באופן טבעי לגוף יש יכולת ריפוי טבעית ואינו זקוק לרפואה מן החוץ. אבל חייבים לאפשר לו את התנאים לריפוי. לכן סוכרת בראיית הרפואה הטבעית תוגדר כרעילות של הגוף ויש צורך לטפל ברעילות במזון טבעי ולהימנע ככל הניתן מעיבוד שלו.

בבסיס שתי התפיסות עומדת ההנחה כי אורח חיים צנוע המכבד את הסביבה והאדם, מאפשר מניעה של מחלות רבות ביניהן סוכרת. בריאות נפשית או "אנרגיה עצבית" הן מפתח למניעת מתח נפשי וכן הנעה- ספורט ושנת לילה רצופה. אך שתי השיטות מבקשות להגיע לתוצאה אופטימלית לשיפור מחלת הסוכרת.

התזונה המקרוביוטית נחקרה במחקרים אפידמיולוגים, מחקרים מצביעים על רמות נמוכות יותר של שומנים בדם ולחץ דם באנשים הניזונים מתזונה מקרוביוטית  יותר מאשר באוכלוסייה הכללית ונמצאה יעילה למחלות קרדיווסקולריות. (5) התזונה המקרוביוטית נחקרה גם בהקשר של סוכרת. מבחינה ביוכימית, התזונה המקרוביוטית היא דלה בשומן, עשירה בסיבים, פחמימות מורכבות וגבוהות, דיאטה צמחונית בעיקר. הרכבה אינו קבוע והוא משתנה בהתאם למצב בריאותו של המטופל. התזונה המקרוביוטית מתייחסת גם למזון אורגני, לאזור ולאופן בו המזון גדל, לטריותו, לקטיף בעונה.

מחקר שבדק את יעילות  דיאטה מקרוביוטית מול דיאטה מומלצת סטנדרטית שניתנת בקופות החולים, על דלקת מערכתית בחולי סוכרת סוג  2. בשתי הקבוצות הופחתו סמני דלקת אולם הוכח כי תזונה מקרוביוטית יעילה יותר באיזון האינסולין  וכן תהליך החימצון בפלזמת בתא משופר. (6) מחקר נוסף בדק סוגים שונים של תזונה והשפעתם על סוכרת סוג 2  נבדקו מספר סוגים של דיאטות והשפעתם על השיפור מצב הסוכרת. ובניהם: דיאטה מקרוביוטית דיאטה צמחונית, ים תיכונית  ודיאטה דלת קלוריות. תוצאות המחקר מוכיחות בבירור כי יעילות הדיאטות הללו אינה קשורה רק לחומר הבודד במזון ולמבנה הביוכימי שלו. תזונה מקרוביוטית בבסיסה עשויה מדגן מלא וקטניה, החוקרים משערים שהתזונה כולה משפרת את חילוף החומרים הבינתאי. ויכולה גם לשנות את הרכב חיידקים במעיים. (7) כיום מקובל להתייחס לדפוסי התזונה, כלומר לתזונה כמכלול עם צירופים שונים של מזונות או קבוצות מזון, ולא לרכיבי תזונה בודדים (1)

וכמו ההשערה לעיל  שרכיב מזון אחד לא יוכל לרפא מחלה אלא התזונה בכללותה, הטענה של הרפואה הטבעית היא שהגורם העיקרי לסוכרת אינו צריכת סוכרים. על פי שיטת "הבריאות הטבעית" צירופי מזון שונים, של מזון טבעי (לא מעובד) הפסקה בין ארוחות ושמירה על אורח המשלב בעיקר מזון צמחי חי הם המפתח למניעת סכרת.

הפירות, על פי השיטה הינם מזון עיקרי ולא קינוח. ישנם פירות המוגדרים בסיסים ופירות המוגדרים חומציים. ואין לערבב ביניהם. הפירות בעקרונות התזונה הטבעית משמשים כאמצעי להורדת הסוכר בגוף ולא להעלאתו.

הרפואה הטבעית גורסת כי האנרגיה הזמינה ביותר לגוף היא מפירות. החלוקה לאבות מזון היא חלוקה שרירותית. אין מזון שהוא רק פחמימה או מזון שהוא רק חלבון או מזון שהוא רק שומן. כל מזון מכיל הרבה יסודות. החנקן הוא יסוד שמרכיב חלבון והפחמן הוא יסוד שמרכיב פחמימה. הבשר מכיל כ16%  חנקן לכן הגוף מגיב אליו כאל חלבון. בבשר יש גם 53% פחמן אבל הוא יתפרק רק לאחר פירוק החלבון (כעבור כמה שעות)לעומת עמילן- רב סוכר שיש בו רק 2% חנקן הגוף מגיב אליו כאל פחמימה.

גם בשר וגם עמילן אינם נותנים לגוף אנרגיה זמינה. לכן פירות יאפשרו לגוף את האנרגיה הזמינה ביותר. כי בניגוד לעמילן הגוף לא נדרש להשקיע הרבה אנרגיה בפירוקם. בשביל שתהיה אכילה אפקטיבית, צריך שהגוף יהיה רעב, שרמת הסוכר בדם תרד על ידי שריפת הסוכר בפעילות גופנית. הסיבה לסוכרת היא אכילת יתר בכלל וצירופי מזון לא נכונים ולא אכילת סוכרים. (8) בניגוד לדיאטה קונבנציונלית הממליצה על צריכת סוכר בסמוך לאכילת שומן על מנת להוריד את הערך הגליקמי בשיטה הזו יש לצמצם לתקופת הריפוי (עד להחלמה שאורכה מספר שבועות) את כמויות השומן על מנת לאפשר לכבד לפרק את השומן שבתוכו וכך הסוכר יוכל להכנס לדם ביתר קלות. ישנן גם הנחיות לגבי צמצום צריכת חלבונים לתקופה מוגבלת. וכן הימנעות מוחלטת מעמילן.  כשהמטרה העיקרית היא לתת ללבלב מנוחה מהפעילות העודפת לה הורגל ובכך להתחדש. ישנם מקרים בהם ניתן למטופל במשך 3 שבועות אך רק ענבים ללא מזון נוסף,כאשר הגלוקוז נספג ישירות ולא מעמיס בתהליכים נוספים על הגוף וכך הסוכר חוזר לאיזון. (8) יצחק בן אורי בספרו מאפשר בחורף מנה מבושלת המכילה ירקות מאודים או מרק ירקות ויש לו התייחסות גם לאכילת דגנים (תלוי בחומרת מצב הסוכרת)  והוא מתנגד לריפוי סוכרת באמצעות גלוקוז- ענבים. אך גם בהמלצות שלו עיקר התזונה מתבססת בעיקר על פירות ירקות ומעט חלבון צמחי – שקדים אגוזים קטניות אבוקדו (9)

שתי השיטות מביאות איתן תפיסת עולם שונה לגמרי. אתמקד בדיון רק בשוני העיקרי בינהן. התזונה המקרוביוטית תבקש לחמם את האוכל מתוך מטרה להגן על מערכת העיכול וביניהם התפקוד של ה"טחול" כאיבר אנרגטי הזקוק לחום- יאנג. כאשר מערכת העיכול בעבודה סינרגטית עם תפקודי איברים נוספים תהיה מספיק חזקה להדוף פתוגנים הגוף יחזיר את האיזון בין היין והיאנג בגוף. המקרוביוטיקה מתייחסת למזון לפי ההשפעה שלו על הגוף. אם המזון הוא יאנגי הוא ייצר תנועה פנימה ואם המזון הוא ייני הוא ייצר תנועת התרחבות. בעוד ששיטת התזונה הטבעית תבקש להשאיר את המזון בצורתו הטבעית, על כל אבות המזון שלו והאנזימים שלו מבלי לחמם. מה שהרפואה הסינית- מקרוביוטית תגדיר "אנרגטיקה קרה" למזון על מנת לאפשר לגוף פליטת רעילות יעילה ביותר. ככל שהרעילות גבוהה יותר המזון צריך להיות פחות מעובד ואחד המזונות העיקריים  הנצרכים בשיטת הבריאות הטבעית הם הפירות.

אניח את הזרקור כרגע על סלע המחלוקת העיקרי בין שתי התפיסות שהם: הפירות.

פירות בתזונה המקרוביוטית מוגדרים כמזון ייני מלחלח ומקרר ומכיוון שהרבה מן הפתולוגיות כיום מוגדרות ייניות וסוכרת היא מצב בו יש כאוס בגוף ועודף של סוכר ששט בדם ולא מצליח להיכנס לתאים.(תנועת התרחבות) התזונה המקרוביוטית לא תמליץ על פירות.

ישנם מחקרים המצביעים על כך כי צריכה מוגברת של מגוון פירות מורידה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 השמנת יתר סרטן, ומחלות לב וכלי דם (10)

וישנם מחקרים המתייחסים לחומרים ייחודיים בתוך הפירות העוזרים לאיזון הסוכר. כמו למשל מחקר הסוקר השקפות שימוש בפלבנואידים של פירות כתרופה טבעית במניעת הסוכרת. למשל קוורצטין המצוי בבצל ותפוח ובפירות נוספים, אפקטצ'ין המצוי בקקאו תותים ותה קזפרטין המצוי בפירות הדר יין אדום ופירות נוספים וכן כורכומין המצוי בכורכום. לפלאבנואידים של פירות יש פוטנציאל  אנטי סוכרתי אנטי דלקתי ונוגדי חמצון  הפרוקטוז לעומת הגלוקוז, אינו גורם להפרשת אינסולין מהלבלב ולכן  שלא כמו חומרים אנטי-סוכרתיים סינטטיים, מחקרים גילו פוטנציאל מובהק של פלבנואידים של פירות בתרומה ללבלב לשרירי השלד לתאי הכבד לחילוף החומרים של גלוקוז ובכך נשמר  הומאוסטזיס תאי ללא תופעות לוואי. (11) ישנם מחקרים על חומרים ספיציפים בתוך הפירות כמו מחקר שבדק את ההשפעות של רסק ענבים וסוג של תמציות פירות על  שינויים מטבוליים בעכברים סוכרתיים (סוג 2) במעבדה . במהלך  7 שבועות נצפתה ירידה ברמות הגלוקוז בדם ובפלזמה, וכן באנזימי הכבד הגבוהים ונצפה שיפור תאי בתא בלבלב. (12)

ישנם מחקרים על פירות ייחודיים והשפעתם על סוכרת כמו אשכולית המשפרת היפרגליקמיה באמצעות הרגולציה של חילוף חומרים של הגלוקוז בכבד ובהפחתה של הביטוי של גנים מעודדי דלקת בכבד והשומן קרביים. (13) או מחקר במעבדה על תמצית הפרי הסיני jujuba Zizyphus   שמצא שהיא  מגנה מפני רעילות תאית הנגרמת מהיפרגליקמיה. ובעל פוטנציאל טיפולי להפחתת עוצמת סיבוכי סוכרת כמו נוירופתיה (14) מחקר נוסף שמנה את  יתרונותיו של הקוקוס כעשוי להיות מועיל בטיפול בהשמנת יתר, דיסליפידמיה, LDL הגבוה, ויתר לחץ דם – וכן עמידות לאינסולין סוכרת סוג 2 (15)

שתי הגישות מצליחות לטפל בהורדת ערכי הסוכר. ואין אף מחקר שהשווה בין ההצלחות. המקרוביוטיקה מסתייגת מאכילת פירות ועבור הרפואה הטבעית הפירות הם עיקר התזונה.

נראה כי הגורם העיקרי לסוכרת הוא אכילת יתר- "עודף חומר". מחקר קנדי מדבר על הורדת תרופות לאנשים שעשו צום לסירוגין. אם כך, אולי דווקא המכנה המשותף לשתי השיטות הוא הפרמטר העיקרי להצלחה:  אפשור התנאים הבסיסים לגוף כמו הורדת לחץ, הורדת עודף מזון ומזון מעובד, שמירה על שעות שינה והנעה- ספורט. כל שינוי תזונתי שיטתי מוקפד מערב את המטופל ומטיל עליו אחריות לטיפול. בכך  ישפיע על הרגשות האמונות והתפיסות.  אם נגדיר סוכרת כ "אכילת יתר= עודף חומר" = עודף גירויים = גירוי יתר לחושים= השפעה רגשית ונפשית  נוכל אולי להבין את הצלחת טיפול תזונתי על איזון  ערכי הסוכר מבלי לנסות לבודד מרכיבים בודדים בשיטות השונות המהווים ניואנסים בהבנת הטיפול בכללותו.  ההבנה שהשינוי הפיזיולוגי: התזונתי -התנועתי משפיעה על הנפש שהיא אנרגיה במהותה. הפיסיקה הקוונטית מדברת על עקרון הדואליות , שלפיו כל חומר יכול לקיים גם תכונות של גל (אנרגיה) וגם תכונות של חלקיק (חומר).

בעולם הרוח היהודי וכן ברפואות מסורתיות קיימת ההבנה כי יש מעבר תמידי בין חומר לאנרגיה. רגש-מחשבה יתורגמו לחומר בגוף ואילו חומר יכול להיות מותמר לאנרגיה. עודף חומר בגוף, הרצון "לטרוף הכל"  אינו "רק צורך פיזי". הרצון לאכול, למלא את הריק הוא צורך גופ-נפש. היופי בטיפול התזונתי כי דווקא בצמצום הגירוי והשפע לאדם, האדם חש שבע. ההסתפקות במועט מביאים לנפש-רגש- אמונה דווקא רוגע- התרחבות: היכולת ליהנות מדברים אחרים מלבד המזון. ה"נפש"-  שגם הרמב"ם, אבי הרפואה הטבעית וגם הרפואה הסינית- המקרוביוטית מבססים עליה את עיקר הפתולוגיות. מכאן, שהטיפול התזונתי הוא בראש ובראשונה השפעה על נפש האדם. שכן אי אפשר לנתק חומר מאנרגיה יין מיאנג וגוף מנפש.

בקליניקה שלנו נבקש להצביע על הסיבה המרכזית לסוכרת ודרכה להתאים תזונה מדוייקת לאדם. התזונה במקרי סוכרת היא הכרחית ליצירת תהליך השינוי. והדיקור והצמחים יתלוו אליה לפי הצורך.

ברפואה המערבית ישנה אבחנה ברורה בין סוכרת סוג 1 לסוכרת סוג 2.

קלינית: סוכרת סוג 2 היא בעלת סיכויים מאוד גבוהים לריפוי (גם עם היסטוריה של תרופות).

כאשר מדובר בסוכרת סוג 1 הסיכוי להחלים תלוי בהורים (אם זה ילד) או במטופל. חשוב להגיע לאבחון וטיפול מיד עם הינתן האבחון המערבי, כאשר רמות הסוכר בדם עוד לא מאוזנות,  הסיכוי לריפוי הוא יותר גבוה.

בקליניקה אנחנו לא מורידים תרופות! אלא עובדים במקביל- ונדרשת הרבה תעצומות נפש ועבודה קשה.

.

רשימה ביבליוגרפית:

  1. מזרחי א. "הבריאות והתזונה בהגות הרמב"ם"

https://www.reidman.co.il/index.php?dir=site&page=school&op=item&cs=2084

  1. B & Sionneau. P "The treatment of modern western medical diseases with chinese medicine
  2. רוזנטל ג. "תזונה אינטגרטיבית"

https://www.focus.co.il/page.asp?page=963

  1. גילאון קרן מ. פיימן ג. "הטיפול התזונתי בטרום סוכרת"

https://www.medicalmedia.co.il/publications/ArticleDetails.aspx?artid=7035&sheetid=5   36

  1. "The macrobiotic diet in chronic disease"  . Lerman.RH

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139126

  1. Soare A. Del Toro R. "The effect of macrobiotic Ma-PI 2 Diet on systemic inflammation in patients with type 2 diabetes "

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25852946

  1. Fallucca F. Fontana L. "Gut microbiota and Ma-Pi 2 macrobiotic diet in the treatment of type 2 diabetes"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25897351

  1. אשרוב י. ה. "בריאות טבעית א וב"  מכללת אלימה 2013
  2. בן אורי י. "הריפוי הטבעי הלכה למעשה- " בהוצאת המחבר
  3. Hansen AR. Alfonso ML. " Preschool children's self-reports of fruit and vegetable knowledge, preference, and messages encouraging consumption"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25877432

  1. Tanveer A. Akram K. " Management of Diabetic Complications through Fruit Flavonoids as a Natural Remedy"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26065867

  1. Cho SJ. Park HJ. "The beneficial effects of combined grape pomace and omija fruit extracts on hyperglycemia, adiposity and hepatic steatosis in db/db mice: a comparison with major index compounds"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25272231

  1. De La garza Al. Etxeberria U. "Modulation of hyperglycemia and TNFα-mediated inflammation by helichrysum and grapefruit extracts in diabetic db/db mice"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25003704

  1. Kaedi A. Taati M. "Aqueous extract of Zizyphus jujuba fruit attenuates glucose induced neurotoxicity in an in vitro model of diabetic neuropathy"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25945244

  1. Fernando WM. Martins LJ "The role of dietary coconut for the prevention and treatment of Alzheimer's disease: potential mechanisms of action"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25997382

עוד מאמרים

פציאליס

לֵ֣ב שָׂ֭מֵחַ יֵיטִ֣ב פָּנִ֑ים (משלי פרק טו פס' יג') פציאליס, נקרא גם bell´s palsy  שיתוק על שם בל. זהו שיתוק

קרא/י עוד...

דורבן

וְֽהָיְתָ֞ה הַפְּצִ֣ירָה פִ֗ים לַמַּֽחֲרֵשֹׁת֙ וְלָ֣אֵתִ֔ים וְלִשְׁלֹ֥שׁ קִלְּשׁ֖וֹן וּלְהַקַּרְדֻּמִּ֑ים וּלְהַצִּ֖יב הַדָּרְבָֽן׃ (שמואל א' פרק יג' פס' כא) דורבן ברגל- Plantar fasciitis

קרא/י עוד...